Язовирът при Лесковец почти източен

Няма вече опасност от срутване на стената, евакуираните са по домовете си

Язовирът при Лесковец почти източен | StandartNews.com

Перник

На 2,5 м е снижено нивото на язовир "Каваците" край пернишкото село Лесковец и вече няма никаква опасност според Гражданска защита в града. В момента се изпускат по 0,4 куб.м/сек. Потоците отиват в язовир "Бушляка".
Контролното източване на водоема се наложи, след като през нощта срещу четвъртък стената на водоема се пропука и започна да сляга. Временно бяха евакуирани 25 души. Снощи евакуираните се завърнаха, а и останалите хора, живеещи в района, останаха да нощуват в домовете си.
Вчера в късния следобед специалистите отпушиха главния изпускател на язовира в Лесковец и тръгна контролното изпускане, за да не станат наводнения. Очаква се до утре язовирът да бъде напълно източен.
Язовир “Лесковец” е под засилено наблюдение от около месец и половина. Още тогава са установени деформации по стената, като положението се е усложнило през последните 48 часа, когато пукнатините са достигнали до 10 см в широчина.
По документи обемът на водоема е 74 000 кубика, но реално в него има 90 000 кубика вода. Това и лошото стопанисване е причинило най-вероятно пукнатините и пропадането на язовирната стена, смятат от “Напоителни системи”.
Водоемът е строен през 50-те години на миналия век от местната земеделска кооперация. Актуван е като публична общинска собственост, но претенции към него имат и кооператорите, които години наред водят съдебни спорове с Община Перник. Общината печели на всички инстанции в българския съд. В момента обаче по жалба на кооперацията е заведено дело в Страсбург, обясни кметицата на Перник Росица Янакиева.
Възползвайки се от неизяснената собственост пък преди около 10 години, край водоема се е самонастанил излежаващият в момента тригодишна ефективна присъда Стоян Кръстев-Драгановеца. Той оградил съоръжението и вдигнал в груб строеж две масивни постройки. Наскоро, по разпореждане на специалистите от строителния контрол, градежът на незаконните къщи е спрян.

Елена Ангелова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай