Бонуси в КАТ вместо рушвети

Всеки акт носи точки, с 35% скача заплатата на полицаите отличници

Бонуси в КАТ вместо рушвети | StandartNews.com
Бонуси за катаджиите сменят рушветите на шосето. Пътните полицаи, които са санкционирали най-много шофьори, ще получат 35% отгоре върху заплатата си. Това предложи шефът на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев. Всеки акт ще носи точки на катаджиите, отличниците ще си докарват до 200 лв. премия, коментираха експерти.
Идеята обедини депутати и МВР. Според Мирчев бонусите за катаджиите отличници ще повишат събирането на глоби и ще намалят корупцията. И без това са хиени, сега ще ни скъсат от проверки, тюхкаха се таксиджиите в София.
Камери по големите шосета, иска още Мирчев. С поправка в закона той предлага магистралите и първокласните пътища да станат истински Биг Брадър.
Очаква се камерите на магистралите да заработят от Нова година първо по пробно трасе. Системата за видеоуправление и контрол на трафика ще допринесе и за намаляване на нарушенията, категоричен бе Йордан Мирчев.
Средствата за "очите" по магистралите ще се събрани именно от глобите на джигитите по пътищата. Мирчев обясни, че според идеята 50% от събраните пари ще се вливат по специална сметка. И така ще бъдат заделяни за изграждането на системата. Друг начин, който са замислили депутатите от транспортната комисия, е да бъдат отдадени трасетата на концесия на фирми. Те ще трябва обаче да разполагат с техниката. Това обаче по думите на Мирчев е предмет на следващи поправки в Закона за концесиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай