Тръмп обяви 2-часовия разговор с Путин за "много добро начало"

Тръмп обяви 2-часовия разговор с Путин за "много добро начало" | StandartNews.com

Срещата на четири очи при затворени врати между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин завърши след два часа, предава ТАСС.

По-рано от Белия Дом съобщиха, че преговорите трябва да продължат час и половина. Но програмата, съставена от протоколните служби на лидерите, като правило дават само условни ориентири за продължителността на срещите. Преди това помощникът на руския президент Юрий Ушаков каза, че руската страна не е поставяла никакви условия за продължителността на беседата.

Съгласно предварителния график, сега преговорите между лидерите трябва да продължат с участието на членовете на делегациите, а след края това двамата държавни глави ще имат съвместна пресконференция, на която ще съобщят за какво са говорили.

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви „много добро начало" на срещата на върха. Докато бе в ход срещата между Тръмп и Путин, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и първият дипломат на Москва Сергей Лавров проведоха паралелни преговори.

Впоследствие Тръмп и Путин продължиха преговорите помежду си в разширен състав. Към лидерите на двете страни се присъединиха делегациите. Срещата се провежда във формат на работна следобедна закуска, на която пресата също няма да присъства, както на разговора на четири очи между президентите, предава ТАСС.

От руска страна в преговорите взимат участие министърът на външните работи Сергей Лавров, прессекретарят на президента Дмитрий Песков и помощникът на държавния глава Юрий Ушаков.

В американската делегация влизат държавният секретар Майк Помпео, съветникът на държавния глава по националната сигурност Джон Болтън, ръководителят на администрацията на Белия Дом Джон Кели и съветникът на Съвета по национална сигурност за Русия Фиона Хил

Домакините на преговорите предоставиха за тази част на срещата на върха зала, носеща името „Малка държавна" или „Огледална". Обичайно там се провеждат тържествени приеми, както и церемонии по смяна на правителството. Първоначално това е била тронна зала на руския император, където са се организирали балове.

Преговорите между президентите на Русия и САЩ очи в очи продължиха повече от два часа, Независимо, че по-голямата част от беседата премина в закрит за пресата режим, преди началото на срещата лидерите на двете страни обозначиха кръга от теми, за които имат намерение да говорят. Путин заяви, че е готов да обсъди широк кръг от световни проблеми, отделяйки специално внимание на отношенията между Вашингтон и Москва, които, според оценката на руската страна, се намират на безпрецедентно ниско ниво. На свой ред, американският лидер анонсира, че ще бъдат засегнати цяла редица актуални теми – започвайки от въпроси около търговията и военното сътрудничество и завършвайки с отношенията с Китай. Той съобщи също, че е готов да обсъди с Путин натрупалите се проблеми между Русия и САЩ.

От членовете на делегациите преди началото на срещата в залата се намираше само съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Болтън. Той не даде никакви допълнителни коментари за дневния ред на беседата между Путин и Тръмп на журналистите. Опитите на представителите на медиите да зададат на държавните глави въпроси директно преди началото на срещата в широк състав се увенчаха с неуспех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай