ОБЗОР: Гърция и Македония вече пишат нова щастлива песен

ОБЗОР: Гърция и Македония вече пишат нова щастлива песен | StandartNews.com

Гърция и Македония подписаха вчера историческо споразумение, което трябва да разреши десетилетния спор за името на бившата югославска република, предаде Би Би Си. На брега на Преспанското езеро бе парафиран документа, според който Македония вече ще се нарича Северна Македония. Това стана пред погледите на премиерите на двете страни, които определиха събитието като историческо, смело и необходима стъпка за народите на двете страни. Не всички обаче са доволни от постигнатата договорка и дори и вчера имаше протести. Националистите в двете страни твърдят, че споразумението подкопава идентичността на двата народа.

Спорът за името на Македония, започнал след отделянето й от бивша Югославия, спъваше пътя й към НАТО и ЕС. Постигнатото споразумение все още трябва да бъде одобрено от парламентите в двете страни, а в Македония ще бъде организиран и референдум.

Вчера обаче денят бе тържествен и изпълнен с радост на гръцкия бряг на Преспанското езеро.

То се намира на границата между Гърция, Македония и Албания. Документът беше парафиран в 11.40 часа от министрите на външните работи на двете държави под погледите на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и на външния министър на ЕС Федерика Могерини, еврокомисаря по присъединяването Йоханес Хан и на посредника на ООН по спора за името Матю Нимиц. "Днес в Преспа започваме да пишем нова щастлива песен", каза Алексис Ципрас в кратката си реч. Ципрас разкри, че е любител на балканската музика, особено на носталгичната, но и на щастливите и весели мелодии от региона и каза, че "дойде време отново да пеем щастливи песни на Балканите и днес се прави първата смела крачка в тази посока".

"Една такава нова песен започваме да пишем тук, в Преспа. Целта ни е тази песен на радостта да се пее много векове и от много бъдещи поколения, на нашия език и на вашия език, в нашата страна и във вашата страна, от нашия народ и от вашия народ. Песен, която ще прославя мира", каза гръцкият премиер.

Той характеризира срещата край Преспанското езеро като среща с историята заради историческото значение на областта. "Днес се намираме тук, гледайки в очите историята на нашите народи, тук сме, за да изпълним и двамата патриотичния си дълг", каза гръцкият премиер. За договора Ципрас каза, че е патриотичен и призова гражданите на двете страни да го приемат без предразсъдъци.

"Отваряме път за мир, просперитет и общ напредък. Трябва да поемем пътя към нова ера в развитието на този регион. Подписването на това споразумение ще положи основите на този път", каза Ципрас.

Метафора използва и македонският премиер Зоран Заев. "Преместихме планини", обяви той в речта си и цитира думи на гръцкия философ Аристотел, според които "с вяра, кураж и надежда, можеш да преместиш планини". "Слагаме край на години различия, които издигнаха стена в отношенията между двама съседи", каза Заев и добави, че последните три десетилетия са били време на несигурност за бъдещето. С подписването на договора за името се полагали основните на "пътя за общото ни бъдеще и партньорство".

Заев очерта и бъдещите стъпки в отношенията с Гърция – отваряне на границите за сътрудничество, съсредоточаване върху общата сигурност и по-интензивно икономическо сътрудничество. Той се обърна и към опонентите на споразумението с думите, че имат право на мнение и аргументи, но "европейска ценност е да се намери решение чрез диалог между институциите". "С това споразумение двете държави оставят миналото зад гърба си", каза македонският премиер.

Той пристигна за събитието с лодка и беше посрещнат с прегръдки от Ципрас. Двамата премиери бяха посрещнати с бурни аплодисменти и на крака от хората, допуснати до церемонията, която беше придружена със сериозни мерки за сигурност заради подготвяните протести от страна на опозиционните партии и в двете страни.
Преди това присъстващите поздравиха за рождения му ден посредника на ООН по спора за името Матю Нимиц. След това двамата премиери, представителите на ООН и ЕК, както и другите официални гости се отправиха с лодка на обяд на македонския бряг на Преспанското езеро.

Заев си подари вратовръзката на Ципрас

В края на церемонията по подписването на историческия договор между Македония и Гърция македонският премиер Зоран Заев подари вратовръзката си на гръцкия си колега Алексис Ципрас. На официалната церемония Ципрас беше без вратовръзка, което е типично за него.
След подписването на договора и последвалите поздравления двете делегации и международните представители заминаха за македонската страна на езерото, където в Отешево имаше тържествен обяд.

Нимиц: Направиха
ми голям подарък

Премиерите на Гърция и Македония ми дадоха голям подарък за рождения ден, каза посредникът в спора за името Матю Нимиц, който завърши посредническата си мисия, на вчерашната церемония в Псарадес за подписването на договора. "За да се намери решение за този проблем се изисква много голямо лидерство и стратегическа визия", каза Нимиц, който чества вчера и рождения си ден в Преспа. Трябва да бъдем благодарни, че имаме такива лидери в тези две страни. Работейки толкова много години по този въпрос, вярвам, че договорът е от стратегически интерес за двете страни", каза той. "Беше дълъг и сложен процес, но резултатът от него бе справедливо, честно и изпълнимо споразумение, което ще бъде успех не само за отношенията между двете страни, а ще е и пример за региона, Европа и света, че две съседки могат да решават проблеми. Тази година казах на семейството си, че не искам подаръци за рождения ден, защотно двама премиери ще ми дадат голям подарък.Моята работа приключи, сега е ред на лидерите в двете страни", каза Нимиц.

Хиляди на протест в Битоля

Хиляди се стекоха на протестния марш на ВМРО ДПМНЕ в македонския град Битоля, където повечето от гражданите са избиратели и членове на тази фракция, за да изразят своето неодобрение за, както те го определиха, лошите вътрешни и външни политики на настоящото правителство на Македония, начело с премиера Зоран Заев. Протестният марш започна от спортната зала в Битоля и трябваше да премине през Широк Сокак и да стигне до Дома на културата, където председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да произнесе реч пред гражданите.
Главните причини за демонстрацията са 28-ият рожден ден на партията и договора за името между Гърция и Македония, който по-рано в неделя бе подписан от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай