Квас вместо кола-кола по време на санкции

Квас вместо кола-кола по време на санкции | StandartNews.com

Руснаците смениха уискито с водка "Путинка" и сьомгата с пъстърва

След блокадата на Ленинград нищо не може да ни уплаши, шегуват се московчани

Руснак от санкции не се плаши. "Нищо не може да ни стресне след войната и блокадата на Ленинград", се смее 80-годишна баба, докато си купува "бородински" черен хляб и извара родно производство в кварталната бакалия в Москва. Цените видимо са се качили от преди Нова година, но щандовете са препълнени - с продукти местно производство. Най-много,

почти 3 пъти са поскъпнали цигарите

и лекарствата. Гречката, която си е чисто руски продукт, също е скочила тройно. Ако през октомври 2014 г. 3 кг елда в най-разпространената верига хипермаркети "Ашан" можеше да се купи за 83 рубли, то сега разфасовка от 900 г е 88 рубли. Почти е невъзможно да се намери кока-кола от 1,5 л, но за сметка на американската напитка се е качило потреблението на изключително полезния и вкусен руски квас. Изчезнала е традиционната за руската трапеза сьомга, която не е доплувала от Норвегия до щандовете в Москва. Но вместо нея магазините са заредени с червена пъстърва и сельодка от Далечния изток. Добра цена държи водката, без която животът би се смрачил, тя е само с 30 рубли отгоре. Млечните продукти са почти на същата цена, но фермерите негодуват, защото заводите им

изкупуват продукцията за копейки

Западните брандове са поскъпнали драстично, особено дрехите. Дори се е родил виц: "Пристига грузинец в Москва. Влиза в ГУМ на Червения площад, гледа витрините с красиви дрехи и пита продавачката: "Девойче, защо на етикетите са написани телефонни номера?".
Въпреки санкциите руснаците са весели и не падат духом. Ресторантите са пълни, пред баровете и дискотеките се вият опашки от млади хора, които ако не пият уиски "Джони Уокър", напълно са доволни на водка "Путинка". Цигарите, алкохолът и енергийните напитки се продават на младежите само срещу показване на паспорт. Руснакът ще оцелее с варени картофи и елда, ако се наложи, но

театрите и църквите са препълнени

"Духовната храна за нас е преди всичко, а тя не подлежи на санкции", казват братушките. Руският народ е търпелив, силно вярвящ, невзискателен и не се оплаква. Напук на отънелите джобове, хората се гордеят, че Русия е велика държава, показват и социологическите проучвания. В това, че страната им играе значителна роля в уреждането на международните проблеми, са убедени 68% анкетираните. Данните на социологическото допитване, проведено от агенция "Левада-център", сочат още, че всеки трети руснак (35%) смята, че през последните 6 месеца в чужбина започват повече да се страхуват от Русия. В също време, според хората, външните и вътрешните врагове на страната също са се увеличили - в тяхното наличие са сигурни 63%.

Самочувствието расте

категорични са данните. През 2010 г. във важната роля на Русия на световната арена са убедени 62%, а през 2011 г. - 51 на сто.
От какво все пак са недоволни руснаците? Най-вече от високите цени, ниските заплати и големите такси за жилища. Най-черногледи са в Уралския федерален окръг. В Москва и Санкт Петербург също има доста хора, на които им се налага "да си затягат коланите", констатира фондация "Обществено мнение". През ноември и декември имаше паника, хората очакваха някаква катастрофа и им се струваше, че властите вече не контролират нищо, което до голяма степен се нагнетяваше от медиите, коментират днес анализаторите. Но сега, според политолозите, властта заема ясна позиция и руснаците започват да се успокояват. В момента в Москва (както и други градове с над 1 млн. население)

60% от гражданите са задоволени икономически

Експерти сочат, че от възникналата ситуация се тревожат най-вече възрастните жители, които едва свързват двата края само с пенсия. Образованите хора на средна възраст разбират, че "положението е сериозно" и очакват нова вълна на кризата. При това мнозина са убедени, че нивото на протестната активност на фона на кризата едва ли ще се повиши. Според социолозите хората разбират възникналото положение и са готови да изчакат, без да губят вяра в по-доброто бъдеще и с нагласата, че надеждата умира последна.

Протестират по двама пред Думата

Не скокът на цените, а е-правителството ядосва московчани тези дни. Последно пред Държавната Дума протестираха с плакати против въвеждането на електронни паспорти от 2015 г. Пилотно това ще стане в Крим, Севастопол, Ростовска областта и Краснодарския край. Жителите на тези райони при смяна на документа за самоличност ще могат да избират книжен или електронен вариант. Много от гражданите обаче не са съгласни с тази иновация.

По принцип митинг пред Държавната Дума в Москва е нещо немислимо, според строгите закони на Руската федерация. Но въпреки забраната за масови прояви около сградата пред служебния вход на парламента са позволени т.нар. пикетчици - един или двама представители, изразяващи мнение по наболял въпрос. Охраната на Думата съобщава за тяхното присъствие на ръководството и началника на службата за сигурност, след което ги оставят да си протестират, колкото издържат в студа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай