Потвърдиха въвеждането на третия пол в Германия

Снимка: opendemocracy.net

Потвърдиха въвеждането на третия пол в Германия | StandartNews.com

Правителството в Берлин одобри въвеждането на трети пол в официалните регистри, като човек ще има възможност да се вписва като "различен", предаде "Асошиейтед прес".

През ноември Федералният конституционен съд постанови, че трябва да се разреши хора да бъдат вписвани в регистрите нито като жени, нито като мъже, и нареди на властите или да въведат възможност за посочване на трети пол, или изобщо да премахнат графата "пол". Решението беше по дело, заведено от ищец, чието искане в данните за него в регистъра на ражданията полът му да бъде променен от "женски" на "интерсексуален/различен" или "различен" не било удовлетворено.

Досега друга възможност беше квадратчето за пол да се остави празно, отбелязва АП. Решението да бъде добавено квадратче за трети пол с формулировката "различен" в регистъра на ражданията изисква и парламентарно одобрение. Министърът по въпросите на семейството Франциска Гифай, която е представител на лявоцентристите - по-малкия партньор на консерваторите в управляващата коалиция - заяви, че това е "важна стъпка напред в правното признаване на хората, чиято полова идентичност не е нито мъжка, нито женска".

В Австрия Конституционният съд постанови през юни, че властите трябва да позволят в официалните регистри да бъдат вписвани хора като лица с различен от мъжкия и женския пол, ако желанието им е такова. Той обаче постанови и че няма нужда да се променя съществуващото законодателство, защото в него не е изрично упоменато, че полът на хората трябва да бъде мъжки или женски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай