Неонацист застрелял британската депутатка

Неонацист застрелял британската депутатка | StandartNews.com

Мъжът, който уби британската депутатка от Лейбъристката партия Джо Кокс посред бял ден в Англия онази вечер, е бил "верен привърженик" на неонацистка група, съобщи Франс Прес. Убиецът, идентифициран от властите като Томас Меър, имал дълга история с белия национализъм. "Според информацията, добита от Южния център за правна защита на бедните, Меър е бил верен привърженик на Националния съюз, първата неонацистка организация в САЩ", коментират от центъра.

Полицията съобщава, че тече разследване, което трябва да определи мотива на убиеца. Според властите той е действал сам и не се издирват негови съучастници. Братът на нападателя твърди, че той никога не е бил политически активен и е бил лекуван от психични заболявания.

От службите за сигурност пък съобщиха, че Кокс неотдавна е била заплашвана. Тя сигнализирала за получени злонамерени послания и през март бил арестуван мъж, информира британската полиция в комюнике. Впоследствие той получил предупреждение от полицията, посочиха властите, уточнявайки, че става дума за друг човек, а не за задържания под стража по повод убийството.

Шокът и скръбта, връхлетели Великобритания след бруталното убийство на Кокс, внесоха смирение в раздираната от политически страсти държава седмица преди референдума "за" или "против" оставането в ЕС. Лидерът на лейбъристите Корбин заяви, че молбата му понеделник да е неработен ден за парламента е удовлетворена. Така депутатите ще могат да изразят почитта си към 41-годишната Кокс. Ожесточените и все по-разделящи страната кампании за референдума бяха временно прекъснати, но и след като бъдат подновени, едва ли ще са същите, коментират местните медии. Враждебността и агресията, които доминираха публичното пространство, видимо замряха. Частично спуснати в знак на траур са знамената над Бъкингамския дворец, над сградите на парламента и резиденцията на премиера Дейвид Камерън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай