Боян Петров е в неизвестност от дни /с информация на МВнР/

Боян Петров е в неизвестност от дни /с информация на МВнР/ | StandartNews.com

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни. Затова съобщи във "Фейсбук" Радослава Ненова, жената до алпиниста.

Ето какво пише Ненова:"Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е .."

Шиша Пангма е връх във Високите Хималаи на територията на Тибет, няколко километра от границата с Непал, с височина 8013 м н.м.р.

МВнР също публикува информация по случая.

В посолството на > Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност, се казва в съобщението на Външно. - От 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход). Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.

На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от
лицето за връзка от района на Шиша Пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10  април 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския  алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай