Позор за "Левски"

Самозабравили се ултраси съблякоха Ивайло Петев, искат да командват на "Герена"

Позор за "Левски" | StandartNews.com

София. "Левски" изживя най-срамния ден в 100-годишната си история. Ударът беше нанесен не на терена, не от съперник, а от неколцина момчета, представящи се за "сини" фенове. Забулени с качулки, те нахлуха при представянето на новия треньор Ивайло Петев и пред погледите на десетки журналисти съблякоха екипа му на "Левски", оставайки го гол до кръста. Младият спец смени на поста сърбина Йоканович. Варварщината потресе хиляди нормални левскари, които задръстиха форумите. Собственикът на "Левски" Тодор Батков, бесен от случилото се, пристигна светкавично на "Герена". Той беше категоричен, че Петев остава треньор.

"Случаят днес е безпрецедентен и позорен", започна адвокатът след среща с Иво Тонев и Наско Сираков. "Едва ли нашите деди, когато са основавали клуба на Могилката, са вярвали, че такова нещо ще се случи. Това е позор и петно за клуба, което ще се върти по цял свят", каза Батков. "Никой не е мислил лошото на клуба, когато бе назначен Славиша Йоканович, нито сега. Йоканович дойде с визитка и големи надежди. Но виждате какви са резултатите. Само за последния месец фонд "работна заплата" скочи до 410 хил. лв.", възмутен беше собственикът на "Левски". "Решението (б.а. за треньора) е колективно и бе направено по мое предложение. Аз съм убеден, че Ивайло Петев е един от младите специалисти, които в последно време показаха, че обичат футбола и го разбират", защити Тодор Батков избора. После съобщи шокиращата новина, че шефът на УС Иво Тонев и спортният шеф Наско Сираков са подали оставки, които ще бъдат обсъдени. И в съвсем сериозен тон заплаши, че и на него може да му писне от посегателствата срещу нормалността.

"Да видим тогава какво ще стане. Откакто съм в "Левски", съм дал 41 милиона лева, а в същото време се превърнах в един от най-плютите и обругавани хора в цялата страна", завърши адвокатът.

Невижданото в родния футбол земетресение разклати България малко след 16,30 ч вчера, когато Наско Сираков започна представянето на Ивайло Петев, двукратен шампион с "Лудогорец", за треньор на "Левски". Групата фенове прекъснаха нагло брифинга и заявиха, че те ще се разпореждат какво да става на "Герена". Още на паркинга обиждаха Петев с нецензурни думи, като го определиха за "чорбар".

В залата обаче прехвърлиха всякакви граници. Те дадоха ултиматум на Ивайло да свали екипа на "Левски" за 5 секунди. След като това не се случи, неколцина бабаити съблякоха насила младия спец. Той остана гол до кръста и напусна залата. Остана Сираков, който се опита да успокои духовете.

"За мен е най-тежко, защото сменям приятел. Представянето ни не е задоволително. Аз съм в най-тежкото положение. Няма да ми се сърдиш на това, което ще ти кажа (б.а. Наско се обръща към фен). Кой клуб в света пита феновете си кой треньор да назначи", попита справедливо Наско. "Кажи ми с изключение на последните 4-5 години кога феновете на "Левски" са искали да питат кой е треньор. Нали четете и знаете историята, заяви Наско Сираков, защо нарочихте момчето, че е "чорбар".

Ултрасите обаче упорстваха - няма да пуснат Петев, ако трябва ще саботират дербито с ЦСКА.
На въпрос, не го ли е срам от представянето на "Левски", директорът каза: "Срам ме е. А на вас харесваше ли ви играта в последно време. Затова решихме, че е нужна промяна към по-добро. Както е тръгнало, ще ги сменяме треньорите през две седмици. Кажете ми, нормално ли е вашето поведение?"

На последните думи агитката реагира остро и всякакъв опит за диалог стана излишен.
Час по-късно Батков, Тонев и Сираков излязоха с позициите си пред медиите. Едва към 19,30 ч Ивайло Петев напусна стадиона. Иначе тренировката беше водена от Елин Топузаков. Още по обяд Мариан Христов хвърли оставка.

Наско: Срам за Апостола, това не е моята публика

Наско Сираков обяви във вихъра на екшъна, че кара най-тежкия ден в живота си. След срещата с Тонев и Тодор Батков обаче думите на "синята легенда" бяха още по-силни и емоционални.
"Първо, искам да кажа, че Наско Сираков не е освободен или да си подава оставката, той си тръгва от "Левски". Кракът ми няма да стъпи повече тук. Това не е моят "Левски" и това не е нашата публика. Това е срам и позор за името на Апостола. Дал съм 80% от живота си на този клуба и много съм получил от него. Имам участие в 12 титли в историята на клуба. Но в момента не мога да работя в такава обстановка", заяви огорченият Сираков.
"Това е срам за институцията "Левски". Тези момчета, не съм убеден, че разбират какво направиха, но опозориха институцията, името "Левски". Мога да говоря много за последните 4 месеца, сега няма да кажа нищо, но скоро ще излезе книгата ми и там ще е описано", заяви Сираков.

"Аз трябваше да освободя приятел, треньор, който имаше всички футболни аргументи да бъде успешен треньор на "Левски"( б.а. Йоканович). Не съобразих, че доказвам един абсолютен европеец, в нашата българска футболна джунгла, явно такива хора не виреят", коментира голмайсторът освобождаването на Славиша Йоканович.
"Слабостта на Йока бе, че не успя да придаде нужната мотивация на момчетата, аз исках да дам най-доброто на "Левски". Моето мнение за Ивайло Петев не се е променило. Смятам, че освен парите на Домусчиев и по-голямата степен, за да бъде успешен проектът "Лудогорец", е на Петев. И съм убеден и в този момент, че това беше най-добрият ход", каза Сираков.

"Не вярвам мен да ме обвинят в бягство от отговорност, дал съм прекалено много на "Левски", за да ме обвинят. Аз бях наясно още като дойдох, че пари за селекция няма. Разбира се, вярвах, че някои от тези футболисти, особено тези, които освободих, че могат да дадат повече на отбора. Оказа се, не могат. Направих компромис със себе си, като дойдох, обаче сме в годината, в която тези компромиси са наложителни. Сбърках. Не ме е страх да си го призная. Сбърках, че се съгласих да се върна при тези условия, но в името на "Левски" не се страхувам от това. Това е най-страшното за тези, които истински обичат "Левски". Не съм имал спънки по спортно-техническите въпроси. Исках да взема трима-четирима футболисти, които щяха да дадат съвсем различно лице на отбора, но трябваше да се съобразя с финансовите условия. Затова селекцията се забави толкова. Хората, които дойдоха, имат качествата да играят в "Левски", каза още Сираков.

За финал се учуди как Петев е бил изкаран толкова лесно цесекар. "И мен са ме пускали 100 пъти с червена фланелка, а такава снимка няма", сподели натъженият Наско.

Унижение, напускам, отсече Иво Тонев

Иво Тонев потвърди, че е подал оставка като председател на Управителния съвет на "Левски". "Бяхме решили и обсъждахме с Наско в някой от следващите дни да говорим заедно, защото имаше доста провокации, че едва ли не ние не можем да се гледаме. Ще ви кажа, че през цялото време сме гледали в една посока. Попитайте и Наско. Бяхме подготвени да го направим пред всички, за да разберат феновете на "Левски" как стоят нещата. И да не допускаме да има повече провокации и мътене на главите на феновете", започна Тонев. "Уведомих Тодор Батков, че си подавам оставката като шеф на Управителния съвет и го направих в момента, в който Наско каза, че иска да напусне клуба. Това, което се е случило при представянето на Петев, е унижение за клуба. Нямам думи! По тази причина смятам, че е редно да напусна клуба. Имам ангажимент и той е свързан със Сектор "А". Ще продължа и ще направя всичко възможно да бъде готов за 24 май, когато "Левски" ще отпразнува 100 годишнината си", завърши Тонев.

Петев бил предупреден, отказал супероферта

Ивайло Петев е бил предупреден от свои познати, че се готви атака срещу него на "Герена", научи "Стандарт". Заверата станала по форуми. Въпреки това треньорът не се поколебал да поеме "Левски". Нещо повече, Ивайло отказал супероферта от молдовския хегемон "Шериф".

"Не съм симпатизирал на друг столичен отбор и никога не съм казвал такова нещо. Проверете си информациите", лаконичен беше Петев часове след екшъна. "Тук съм да работая за доброто на "Левски", нямам повече какво да уточня".

Не е цивилизовано

Борислав Михайлов, шеф на БФС

"Това, което видях на "Герена", е ненормално и не може да се случва в цивилизована европейска държава. Футболът е за феновете, но те трябва да подкрепят отбора, а не това е начинът да го правят."

Ненормално

Ивелин Попов, капитан на националите

"По принцип не е нормално, но явно "Левски" показва за пореден път, че тук феновете имат думата. Това не е много нормално."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай