Канатица е новият кадем на Кобрата

Канатица е новият кадем на Кобрата | StandartNews.com

Кубрат излиза за мача срещу Фюри с халат, извезан с магическа българска шевица

Магическа българска шевица е новият кадем на
Кубрат Пулев. За двубоя срещу британеца Хюи Фюри в "Арена Армеец" на 27 октомври българският боксьор ще излезе със специален халат. Той е извезан с канатица - композиция от традиционни български шевици, която според преданията пази от злите сили. Затова и тази комбинация от шарки често се среща върху народните носии. Изработката на халата е изключително сложна, тъй като е обточен по всички отворени краища с шевичен кант. Така "пази" своя носител от всички страни. Фигурите в последния защитен кант пък представляват "крилата канатица".
Общо бодовете, направени върху плата са над два милиона. Халатът е подарък на Пулев от създателя на ансамбъл "Българе" Христо Димитров.
Извезан е от Цветомир Петков от Троян, дизайнер на "Везба", популярната марка за облекла и аксесоари, базирана на българските фолклорни мотиви.
"Ще изляза с тези символи, макар на много чужденци, които ще гледат мача те да не им говорят нищо. Това ще повдигне духа и самочувствието на феновете в залата и българите, което е много важно за мен", сподели Пулев. Боксьорът се надява и символиката на канатица да заинтригува младите и те да научат повече за българските традиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай