4027 руски атлети аут от игрите в Рио

4027 руски атлети аут от игрите в Рио | StandartNews.com

ИААФ изхвърли куп "чисти" шампиони заради високите им резултати

Олимпийските, световни и европейски шампиони Елена Исинбаева, Анна Чичерова, Иван Ухов, Сергей Шубенков, Мария Кучина, Екатерина Конева, Даря Клишина и още над 4000 руски атлети няма да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро заради забрана на Международната федерация по лека атлетика.

Скандалното е, че изброените, които са лидери в царицата на спортовете в Русия, са дисквалифицирани не защото са уличени в допинг, а защото са показвали високи резултати в състезанията. Заедно с тях забрана получават и хванатите в употреба на забранени стимуланти, като Валерий Борчин, Владимир Канайкон, Олга Канискина, Евгения Золотова и др. Общо 4027 спортисти са със забрана да се състезават в международни турнири, докато не изтече тяхната дисквалификация заради скандала с държавния допинг в Русия, покрай който стана ясно, че много състезатели са се стимулирали по заповеди на своите треньори. Те ще могат да участват само във вътрешни национални първенства.

Списъкът не е окончателен и е възможно да бъде допълнен след доклада на инспекторите на ИААФ на 11-12 март в Кардиф, уточниха от международната федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай