Георги Бобев: България е лидер в ски туризма на Балканите

Георги Бобев: България е лидер в ски туризма на Балканите | StandartNews.com

София. Георги Бобев е вицепрезидент на Българска федерация ски, вече трети мандат. Пред "Стандарт" той отговори на въпросите, свързани с развитието на ски туризма в България, предстоящата олимпиада в Сочи категоризацията на спортовете и предстоящия ски сезон.

- Г-н Бобев, какво според вас трябва да се направи, за да може ски спортът в България да се развива по-успешно?

- Това е един от малкото спортове, които са пряко свързани с отделен икономически отрасъл, какъвто е зимният туризъм. Практиката показва, че държавите с развит ски спорт са съответно с развит ски туризъм. Мога да дам пример със София, където има регистрирани над 15 клуба. Голямата част от тях развиват дейност на Витоша в ски алпийски дисциплини, сноуборд и ски бягане. Сами можем да си представим какво ще се получи, ако всички тези 15 клуба работят едновременно на единствената работеща писта - "Витошко лале".

- Очаквате ли успешен ски сезон?

- Категорично! Ски туризмът е в подем през последните години. Направените инвестиции и подобрения в ски и хотелска инфраструктура, от една страна, и от друга, активната реклама на България като ски дестинация, свързана и с големите прояви - световни и европейски купи в алпийските ски и сноуборда. България е регионален лидер по отношение на възможностите за практикуване на зимни спортове в сравнение нс Гърция, Турция, Македония, Румъния и Сърбия. Много е важно декларираните от сегашното правителство приоритети за развитие на туризма и в частност на зимния туризъм да бъдат облечени в съответната държавна политика в тази област.

- Предвижда ли БФски разширяване на географията на проекта "Научи се да караш ски"?

- Отново ще се реализира проектът с подкрепата на Министерството на младежта и спорта (ММС) и всички основни ски центрове и спонсори на федерацията. Нашето желание е географията на този проект да се увеличава всяка година, защото в резултат на досегашните издания вече имаме по над 200 деца, които се състезават при най-малките. Този сезон за първи път ще се включат пилотно и училища от град Пловдив.

- Какво е мнението ви за категоризацията на спортовете?

- При оценка на спортовете да има индивидуален подход и да се отчитат нуждите на всеки вид спорт. Не може лимитите за подготовка на един състезател за всички видове спорт да са еднакви, защото разходите са различни за подготовка на спортистите в басейн, зала и на писта в страната и чужбина.
- Реално ли е спортистите от БФСки да вземат рекордните 15 квоти за олимпиадата в Сочи?

- Разбира се, че спечелването на 15 квоти е напълно постижимо. Ако стане, ще имаме за първи път от години щафета в ски бягането и състезател във фристайла на ските. Крайният срок за печелене на квоти е 20 януари. Федерацията може да се гордее и с факта, че шефът на състезанията у нас Валентин Стефанов е поканен от организационния комитет на игрите в Сочи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай