Линдзи задмина и Томба в Банско

Линдзи задмина и Томба в Банско | StandartNews.com

Банско. Кралицата на ските Линдзи Вон спечели драматично супергигангския слалом за Световната купа в Банско. Победата е №51 на американката и така тя изпревари с една легендарния италианец Алберто Томба. Във вечната ранглиста Линдзи е вече №5.

Малко след след старта днес американката залитна и с невероятни усилия се удържа да не падне, и то в стръмната част на трасето. Закъснението й бе сериозно, но само до първата половина на писта "Марк Жирардели". Във втората тя кара невероятно и финишира само с 0,05 сек пред водачката до преди нейното спускане Тина Вайратер от Лихтенщайн. Трета е Даниела Мерегети на 0,07 от Вон. Родната №1 Мария Киркова се пусна за първи път в старт за Световната купа след пауза от 2 години и зае 43-о място от 51 участвали.

Състезанието се проведе пред над 10 000 души, които изпълниха отрано трибуната и местата за правостоящи около финала. Времето този път бе благосклонно и нямаше и помен от вятъра в събота.

Трасето бе отлично подготвено, а след финала лично главният съдия на състезанията при жените Атле Скаардал благодари на организационния комитет за перфектната работа.

"Вие направихте най-добрата писта за Световната купа през този сезон", категоричен бе иначе скромния на комплименти Скаардал.

Победителката Вон отново усети осезателно всенародната любов на българите към нея. След финала се наложи 10 души охрана да я спасяват от феновете, които искаха да се снимат с нея или да получат автограф. Картината на придвижването й до пресцентъра бе леко сюреалистична. Тълпата хвърляше шапки и каски за подпис, а други се хвърляха пред охраната да се снимат на фона на американката.

В генералното подреждане за Световната купа Линдзи има вече 1602 точки, а втората Тина Мазе - 1074. За купата по супер-г Вон е начело с 413 точки, пред Анна Фенингер – 319 и Джулия Манкузо (САЩ) с 301 т.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай