Цацаров и Лазаров укротяват дербито

Цацаров и МВР подгониха агитките на ЦСКА и "Левски"

Цацаров и Лазаров укротяват дербито | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров се захвана да укротява страстите за дербито ЦСКА- "Левски". Обвинител номер 1 спешно привика главния секретар на МВР Светлозар Лазаров заради сигнали за подготвени безредици от футболните агитки. По 200-300 "сини" и "червени" ултраси уговаряли бой помежду си. Отделно стягали общи акции срещу бежанци и роми.

В резултат полицията обеща невиждани мерки за сигурност преди и по време на мача от 16 часа на националния стадион. МВР отказа и Сектор "Б" от идеята да се появят на трибуната с черни маски. От "Левски" отмениха пък традиционната среща между футболисти и тартори на агитката в съблекалнята. Клубните босове също призоваха за ред и спокойствие.

Вечното дерби ще мине без маски. Полицията отхвърли дрескода, който искаше да въведе агитката на "Левски" за мача. Срещата е утре от 16,00 часа на националния стадион. И макар че ЦСКА и "Левски" са далеч от първото място, напрежението в цяла България се покачва рязко пред последните дни.

Тарторите на сектор "Б" опитаха да се защитят пред полицията страховития вид на членовете си, но удариха на камък. Те получиха нов отговор - "не". Това стана на извънредна среща с органите на реда. Запалянковците бяха привикани заради слуховете за битките и погромите, които готвят. Заканите вървят цяла седмица по различни форуми и стигнаха до полицията. "Няма да има маски, явно не искат да има и хореография. Не знам какво ще правим, може да няма и нищо по трибуните. Чудя се и защо бе тази среща. Повториха ни нещата, които ни казаха още в понеделник", ядоса се шефът на Националния клуб на привържениците на "Левски" Владимир Владимиров. МВР пък обяви, че тарикатите, които все пак си скрият лицата, ще бъдат изкарани от стадиона и ще бъдат подведени под наказателна отговорност. Маските бяха пуснати в продажба преди шест дни специално за дербито на цена от 4 лв.

От агитката на ЦСКА споделиха, че не подготвят нищо специално и срещата в МВР изобщо не ги е засегнала. "Имаме си тема на хореография, свързана е с една фланелка, не с качулка", споделиха от сектор "Г", явно готвейки интерпретация на стриптийза с Ивайло Петев.

Органите на реда призоваха двете агитки да не тормозят останалите граждани, а те от своя страна да се въздържат от провокации. Въведени са и обичайните за този мач промени в движението. От 8 до 18,00 часа се забраняват престоят и паркирането на моста пред националния стадион и около съоръжението. От 15,00 часа пък се забранява движението в двете посоки на ул. "Ген. Гурко" и по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от бул. "Черни връх" до Орлов мост. Билети за "червените" ще се продават само на касите до езерото "Ариана", където по традиция се настанява агитката на ЦСКА. За привържениците на "Левски" пък ще има пропуски до метростанция "Национален стадион".

"Синята" агитка мина без традиционното надъхване на отбора. Ултрасите искаха и разговор с играчите в съблекалнята, но такъв им бе отказан.

Собственикът на клуба Тодор Батков продължи да бъде неотлъчно до тима. Той изгледа и последната тренировка преди дербито. Тя отново се състоя при закрити врата. Адвокатът отказа да говори пред медиите. Батков се извини, че е казал достатъчно в началото на седмицата. Тогава собственикът на "Левски" отсече, че срещата е шанс за играчите да докажат, че не са некадърници. Освен това изявите на някои от тях ще бъдат следени под лупа от чужди клубове. С най-сериозен шанс да си тръгне от "Герена" през зимата е националът Владимир Гаджев. Емисари на "Киево" го следят от два сезона.

ЦСКА ще трепери до последно за Емил Гъргоров и Жереми Фо-Поре. И двамата тренираха в четвъртък отделно от основната група. Очакваше се да направят опит да се включат на пълни обороти. Отпадането на двамата ще е голяма загуба за Стойчо Младенов, а освен това ще пренареди изцяло тактическата схема. Все так от клуба са оптимисти, че лекарите ще направят и невъзможното. Отделно от останалите се готвеха младежките национали Ивайло Чочев и Антон Карачанаков. Те са здрави, но заради безумното пътуване се върнаха чак в сряда вечерта от Словения. Ако всички са здрави, Стойчо Младенов има една дилема. Гъргоров може да излезе като нападател, а Дюлгеров да уплътни средата на терена. Другият вариант е по-офанзивен с македонеца Кировски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай