Болярите приключиха с ВиК проекта

Болярите приключиха с ВиК проекта | StandartNews.com

Велико Търново. Средствата на Община Велико Търново и всички останали общини, реализирали проекти по Оперативна програма „Околна среда", ще бъдат възстановени изцяло. Дори и да има временно затруднение по паричните потоци от Европейската комисия, те ще бъдат поети от бюджета. Това каза във В. Търново заместник- министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Кметът на Велико Търново Даниел Панов и зам.-министърът прерязаха лентата на успешно финализирания проект за Воден цикъл на Велико Търново. Началник на кабинета на Министъра на Околната среда и водите Искра Михайлова Цветан Енчев връчи на Даниел Панов чек за успешното финализиране на проекта.

Проектът е реализиран по ОП „Околна среда 2007 – 2013". На 15 декември 2008 година е сключен договор за безвъзмездна финансова помощ между община Велико Търново и МОСВ, в качеството му на договарящ орган, на стойност 43 560 616 лева. Общата стойност на проекта след проведените тръжни процедури и извършването на 100% дейности възлиза на 33 919 453 милиона, съфинансирани от Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет на Р България. Собственият принос на Община Велико Търново е 338 019,50 лева. Канализационната мрежа Велико Търново обслужва около 70 000 жители и над 550 000 души туристически поток годишно.

„Реконструкцията на ВиК мрежата ще гарантира добрата и качествена работа на новата инфраструктура през следващите 40 години. За жителите на Община Велико Търново това означава и намаляване на разходите, тъй като се редуцират загубите по водопреносната мрежа", каза градоначалникът. В рамките на проекта е изградена 3,6 км. нова канализационна мрежа и също толкова е реконструирана. Новоизградената водоснабдителна мрежа възлиза на 4,5 км, а реконструираната на 5,4 км.Общината е спечелила втори проект по ОП „Околна среда" за над 40 млн. лв., с който ще бъдат подменени водопроводите в индустриалната зона и ще бъде изградена нова пречиствателна станция за отпадни води. Неговата реализация ще започне през 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай