Данък "вредни храни" ще бръкне в джоба на хората

Данък "вредни храни" ще бръкне в джоба на хората | StandartNews.com

Заложеният ръст на приходите в бюджета за 2016 г. може да бъде преизпълнен

Селските казани крият огромен обем сива икономика, казва председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

- Г-н Домусчиев, реалистичен ли е заложеният в проектозакона за бюджета за 2016 г. ръст на приходите с над 1,3 млрд. лв.?

- Мисля, че е повече от реалистичен. Знаете, че през последните няколко месеца проведохме една кампания "Бизнес на светло за по-добро бъдеще", в резултат на която установихме, че в страната съществуват огромни финансови резерви - от порядъка на милиарди. Така че ако се подобри събираемостта на данъците и акцизите, заложеният в бюджета за догодина ръст от 1,3 млрд. лв. спокойно може да бъде преизпълнен.

В тази връзка в момента КРИБ оказва активна подкрепа на Националната лозаро-винарска камара в борбата й за изкарването на голяма част от нелегалния бизнес в сектора на светло. Става дума за работата на нелегалните селски казани, където се оказва, че се крие огромен обем сива икономика. Наистина е крайно време да се създадат правила дядо и баба на село да си сварят спокойно ракията, като обаче се прекрати практиката една фирма да притежава по 5-6 и повече съоръжения за варене на алкохол, който след това се продава нелегално.

Защото данните красноречиво говорят, че след като половината от гроздовата реколта отива в официалните изби, то явно останалата половина от нея се преработва от тези селски казани. А след като официалните производители на алкохол внасят в бюджета стотици милиони годишно под формата на акцизи и данъци, а другите, които пак припомням, преработват половината реколта, внасят едва 600 хил. лв., нали разбирате, че става дума за укриване също на стотици милиони. Така че накъдето и да се обърнем, все ще открием големи резерви за значително повишаване на приходите в бюджета. Затова смятам, че ако наистина сме патриоти и съзнателни граждани, вече отдавна е време ние, българите, да станем и много по-отговорни в плащането на данъци и в изискването към всички около нас да спазват законите на държавата.

- Може би такъв опит за повишаване на приходите е и данъкът "вредни храни", около който напоследък се вдигна много шум. Какво е мнението на КРИБ за него?

- Ние като работодателска организация не можем да не подкрепим нашите членове, а такива са всички големи производители на безалкохолни напитки, храни и пр. А, изслушвайки ги внимателно, аз се убедих, че в техните аргументи има много истина. Въвеждането на т.нар. данък "вредни храни" неминуемо ще доведе до увеличаване на дела на сивата икономика у нас, тъй като няма как да бъдат контролирани гаражните производители, тези, които работят с контрабандна захар и т.н. Доколкото съм запознат, такава практика има само в Унгария, докато във всички останали страни, където са се опитали да въведат такъв данък, са се отказали, тъй като не работи. Явно на министър Петър Москов му трябват едни 150-160 млн. лв. от бизнеса, които да бъдат похарчени за някакви негови идеи. Лично аз съм за принципа: ако има вредни храни и те са доказано такива - просто трябва да се забранят. А иначе - дайте да продаваме вредните храни скъпо и да пълним един бюджет, а народът да си плаща за тях и да си ги консумира - за мене не е логична мярка, която ще работи и ще има ефект за здравето от нея.

Ние продължаваме да водим разговори с министър Петър Москов и ще видим дали ще стигнем до някакво разбирателство с него. Но лично аз съм за забрана на продажбата на храни, които съдържат вредни съставки над определени нива. Тук въпросът опира и до засилване на контрола, за да не се стимулира трансграничната търговия. Защото и в момента, заради по-ниските ставки на ДДС у нас влизат по-евтина Кока-Кола и други храни от Румъния, а след въвеждането на данък "вредни храни" ще минем основно на румънски храни и ще стимулираме индустрията в северната ни съседка. Така че, според мене, данък "вредни храни" ще бъде поредната добавка "задължения към обществото", с която ще се натовари бизнеса, а в крайна сметка той ще бръкне в джоба на хората.

Аз не мога да разбера каква е ползата да обясняваме навсякъде, че имаме най-ниския в ЕС корпоративен данък от 10% при положение, че отвсякъде ни товарят с някакъв данъци и добавки и в крайна сметка като се тегли чертата се оказва, че колегите в Германия плащат много по-малки налози от нас.

- Вече сме в края на 2015 г. Как очаквате да приключи тя за бизнеса?

- Откакто бях избран за председател на КРИБ ние свършихме страшно много работа в подкрепа на бизнеса и за превръщането на България в едно добро място за правене на бизнес. Участвахме в страшно много дискусии, изпратихме много предложения до парламента и изпълнителната власт, участвахме активно в някои реформи, както например беше пенсионната.

- Не успяхте навсякъде, например в енергетиката.

държавата, която е най-важна за бизнеса. Факт е, че страната ни поддържа един предсказуем дефицит, че има все пак доста компании, които в срещи и разговори казват, че се чувстват комфортно тук. Факт е, и че за много проблеми вече се говори открито, и че се настоява за реформи, също е нещо позитивно. Мисля, че 2015 г. беше една добра година и за КРИБ като организация. Доста благодарствени писма получихме от наши членове, а членската ни маса почти се удвои, и то - само в рамките на последните десетина месеца, а това показва желание на много компании да бъдат част от КРИБ, за да работим заедно за създаването на една още по-добра бизнес среда в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай