Нужно е възраждане на Отечеството

Нужно е възраждане на Отечеството | StandartNews.com

Проблем №1 на България е бедността - всичко негативно в обществото произлиза от нея

Осигурихме по проект 2 млн. за млади учени, казва председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров

- Акад. Воденичаров, Вие сте председател на организационния комитет за честванията на 140-годишнината от Априлското въстание. Вече направихте среща с кметовете на възрожденските градове у нас по повод тържествата. Какъв ще бъде акцентът в тях?

- Честванията са под патронажа на г-жа Цецка Цачева. Участват БАН и Общобългарският комитет "Васил Левски". В организационния комитет са включени интелектуалци, общественици и кметовете на възрожденските градове. Акцентът в честванията е: българите искат и могат да бъдат свободни и независими. Въстанието е военно поражение, но политическа победа. В ХIХ век то е единственото в Европа, което постига освобождението на народа си след Руско-турската война.

- Вярно ли е, че държавата не отпуска пари за прякото предаване на тържествата в Панагюрище? Колко струват те и кой плаща средствата?

- До момента няма държавна подкрепа за провеждането на честванията в страната и тяхното отразяване по телевизиите. По информация от организационния комитет в Панагюрище от тях се изискват над 15 000 лева за предаването по телевизията на тържеството. Всеки възрожденски град търси собствени средства и спонсори за постигането на тържествеността на празнуването и показването на величието на събитието.

- Как си обяснявате това отношение?

- Нямам логично обяснение. Но тази хладна дистанция ме обижда като българин.

- Какво трябва се промени?

- Отношението към запазване на националния дух, и то не само по време на национални празници.

- За първи път на 3 март над 1 милион българи - и то предимно млади хора, се стекоха на Шипка и в музеите, за да се докоснат до реликвите на Освобождението. Какво провокира възраждането на патриотизма у нас?

- Прекрасно беше, че в 8 часа сутринта на връх Шипка се бяха стекли много млади хора в това неприветливо време. Така беше и на другите места, свързани с честването. В много българи се възвръща чувството им за принадлежност към Отечеството. Те разбират, че във време на напрегнатост и неблагополучие ние трябва да се опрем един на друг и заедно да преодолеем несгодите. Споменът за подвига на дедите ни трябва да ни е една опора в тези времена.

- В същото време все повече политици се заиграват с патриотичните чувства на хората, особено след скандала с учебните програми по литература и история и разместването на знакови произведения като Паисиевата история. Отстояване на национални цели или евтин популизъм е това?

- Не е добре политици да имат такива дребнави прояви. Те трябва да работят за обединяване на обществото. Отстояването на националните интереси означава и работа в международен план в интерес на държавата и особено със съседните държави.

- Вашето лично мнение - какво сме преживели: турско робство, османско владичество, присъствие, съжителство, другаруване?

- Съвременните историци са приели термина сманско владичество. През годините след освобождението ни терминът е робство. Това е записано и в творбите на нашите класици и дълги години в учебниците по история.

- Нов десен антикорупционен блок обяви, че ще прави Радан Кънев, защото според него корупцията е основният проблем на българина. Според останалите партии от блока основният проблем е липсата на реформи. За опозицията проблемът е управляващата коалиция, за бизнеса - цената на тока, за еколозите - палатките на плажа и т.н. БАН вече има документ "Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България". На база този анализ кой за Вас е основният проблем на страната ни днес?

- В момента основният проблем на България е бедността. Всичко негативно, натрупано в обществото, произлиза от нея...

- Какви са стъпките за постигане на решение?

- Ние сме една от малкото страни в Европа, която не си е поставила цели каква да бъде след 25-30 години. В академията разработихме един материал, в който предлагаме национални цели, и го внесохме в Народното събрание. Ако един такъв документ се приеме, от него могат да се дефинират и националните приоритети за тяхното постигане. До този момент ние нямаме такива и се лутаме след всяко ново управление. И когато бъдат определени и учени, и производители, и представители на държавните институции ще трябва да изработят пътните карти за тяхното реализиране.

Предстои много отговорна работа за активизиране на стопанския живот. Трябва да се преоцени нуждата и ефективността от многобройните държавни агенции и нормативни актове. В много случаи те са пречки за инициативните хора и са препятствие при реализиране на някои проекти.

Двигателят на този процес е свързан с въвеждането на доброто образование и ефективната наука. Това трябва да е първият приоритет на държавата и обществото. Ако продължава неглижирането на българските учени, в много обозримо време ние няма да имаме национален експертен капацитет и желанието за иновации и производство с висока принадена стойност ще остава една химера.

Особено внимание трябва да се обърне на младите хора и тяхната подготовка за професионалното им развитие и влизането в обществото.

- Безспорно. Но точно тук към БАН и лично към Вас бяха отправени упреци, че не правите достатъчно за развитието на младите учени, че те получават заплати, равни с тези на чистачките в академията.

- Ако зависеше само от мен, бих позлатил тези кадърни и отдадени на науката млади хора. Но държавната субсидия не ми позволява да разпределя бюджета на БАН така, че да им дам достойните възнаграждения, които заслужават. Затова работим с проекти. В момента сме осигурили един проект за развитие на млади учени с бюджет от 2 милиона лева.

Точно този въпрос обаче е показателен за особения стил на общуване в държавата ни, от който трябва да се откажем, за да вървим напред: всички знаят колко малък е бюджетът на БАН, всички са наясно, че той не може да отиде само за заплати, но въпреки това засипват с хули академията.

Ще получим ефект от нашите действия от умни и ценностнии, достойни млади хора, които знаят, че целта на една държава е да пребъде напред и да не забравят хилядолетната духовна и материална история, на която са наследници.
Сега на България й трябва единение.

- Как да го постигнем, при положение че всяка идея се отрича още преди да е ясно дали е добра, всеки авторитет се срива само щом се чуе гласът му?

- Единение на българите в страната и чужбина, на това, което е останало в обществото от духовния, културния и научния му потенциал. Безкористно, толерантно, с поглед в бъдещето трябва да възвърнем възрожденския си дух. Само така може да реализираме едно ново Възраждане на Отечеството. Тръгнем ли заедно натам, никой не трябва да претендира, че е пръв и точно той трябва да води дружината. Нека да имаме една обща върховна цел - добруването на народа, преодоляване на бедността и осигуряване на доброто бъдеще на младото поколение.

- Не се ли опасявате, че думите Ви могат да бъдат изтълкувани като предизборни - Вашата кандидатура бе първата, официално издигната от инициативен комитет.

- Не. Изработването на национални цели, в които приоритет №1 на страната да е преодоляването на бедността чрез образование и наука, стопански подем и грижа за развитието на младите, е моя кауза от години. И се боря за нея независимо от това кога има или не избори в България. Благодаря на именитите българи, които виждат в мен надпартийност и потенциал за обединение. Но изборите са твърде далеч. А уродливите неща, на които сме свидетели всеки ден - нападения над възрастни жени в селата, саморазправа на пътя, агресия в училищата, ни задължават да мислим какво се случва днес. Всеки ден, в който не полагаме усилия да потиснем омразата и да спрем разделението, всеки ден, в който не загърбим личния си интерес и его в името на общия, е просто загубен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай