Масово взимаме книжки за неплатени глоби

Масово взимаме книжки за неплатени глоби | StandartNews.com

Надрусан шофьор със спринцовка в крака се заби в стълб

Хванахме 291 пияни шофьори от януари, но има и почерпени велосипедисти, казва комисар Тенчо Тенев

В края на този и началото на следващия месец ще започне издаването на новия образец контролен талон за автомобилите. Той ще съдържа повече данни за превозното средство. Защо се наложи промяната във вида на единия от документите за колите. Има ли лек срещу войната на пътя? За коментар по тези и други въпроси потърсихме комисар Тенчо Тенев, началник на отдел "Пътна полиция"-СДВР.

- Всеки ден хващаме по една-две крадени коли в техническия пункт на КАТ-София
- Нямаме инциденти с членове на мотоклубове в София
- Взели сме мерки как да улесним движението по булевардите с ремонти

- Г-н Тенев, от края на април или началото на май ще започне издаването на новите контролни талони за автомобилите. Защо се наложи промяната в документите?

- Основната причина е, че Гърция има изисквания към талона на автомобила. В него трябва да се съдържат малко повече данни. Тъй като сме разделили данните на две - голям талон и малък талон, тези данни, които са в големия, ги няма в малкия. Когато хората отиват в Гърция, си носят малкия талон. Големия си го държат вкъщи, защото ако се изгуби, се налага да се прави промяна в регистрацията на автомобила. Допреди беше така. Сега се издава дубликат. И тъй като липсват определени данни в малкия талон на автомобила, се наложи да се направи такава промяна, която е меродавна в другите европейски страни, както и в Македония. Претенциите на тези страни са за теглата на автомобилите, особено за тежкотоварните. Сега ще отразим всички липсващи данни в малкия талон, който ще припокрива 99,9% от данните в големия талон.

- Задължително ли е да се смени талонът?

- Препоръчително е. Хора, които няма да пътуват, не трябва да го сменят. Трябва да го направят тези, които ще пътуват до Гърция, до Македония, до европейските страни от Сърбия нататък. Девет лева ще струва смяната.

- Предвижда ли се смяна на друг вид документи, свързани с регистрацията на автомобилите?

- На този етап - не.

- Споменахме думата "пътуване". От днес започват доста ремонти в София и промени в движението заради тях. Как ще облекчите трафика?

- Започна една много голяма рехабилитация на бул. "Цариградско шосе" в участъка от бул. "Копенхаген" до Околовръстния път в София. Той ще се извърши на 2 етапа - от 20 април до 10 юни. Ще бъде затворено южното платно, а движението ще се извършва по северното. Вторият етап започва от 10 юни, когато ще затворим северното платно. Движението ще се извършва двупосочно в северното платно в посока изход в едната лента, а в посока вход - в двете ленти за движение. В момента от моста на р. Искър до Околовръстния път движението се осъществява в северната лента и е двупосочно, като на светофара на Враня и на Горублянско ханче можем да го регулираме с ръчен режим. За момента там няма такива задръствания, които да налагат пренасочване на допълнителни сили, за да се регулира движението. Ще има реконструкция по бул. "Ал. Малинов", в участъка от бул. "Андрей Сахаров" по бул "Цариградско шосе". От 22 април до 30 май ще се стеснява крайната дясна лента в двете посоки, от бул. "Сахаров" до ул. "Анна Ахматова". Вторият етап е от 31 май до 30 юни, когато ще се стеснява крайната дясна лента от ул. "Анна Ахматова" до бул. "Цариградско шосе". Трети и четвърти етап е работата в крайните ленти и в двете посоки, като крайната дата за ремонта е 11 август 2015 г. Има и други очаквани ремонти, които предстоят. Призовавам хората за малко повече търпение, столицата ще стане по-приветлива. Имаме наши екипи по местата, където се извършват ремонтите. Има ли струпване, ще реагираме, за да го отпушваме.

- Войната по пътищата просто не спира. Правят се кампании за превенция, но според статистиката през април има ръст на загиналите и ранените. Защо?

- Получава се такъв парадокс - броят на тежките ПТП от началото на годината досега, в сравнение с този период от миналата година, е по-малък. А броят на убитите е по-голям. При 80-90 тежки произшествия по-малко жертвите са със 7 повече. Не знам пролетна умора ли е налегнала водачите на МПС, но не обръщат внимание, че около тях има велосипедисти и мотоциклетисти. Пътувайки за едно ПТП към жк "Люлин", влизам в тунела и в един момент нетърпеливи шофьори влизат в крайната лента само и само за да са първи. Няма значение, че има трамвайна линия. За около 15 минути имаше 20 нарушения. Всеки бърза за някъде. Спрях автомобила ни и започнах да спирам водачите. Събрах 20 книжки за 20 минути. И то за груби нарушения. Млада майка бързала да си вземе детето! Кой не бърза? Статистиката показва, че от 1 януари до 19 април имаме 398 тежки ПТП за миналата година. За същия период на т.г. те са 308. По същия начин имаме завишаване на броя на леките ПТП поради невнимание. С около 300 имаме повече от м.г. Убитите са с 4 повече спрямо м.г., а ранените с 94 по-малко за този период.

Броят на тежките произшествия е по-малко, но затова пък много са с фатален край.

- Защо?

- Недисциплинираните водачи в София са много. Той си кара колата, говори си по телефона и не мисли за дистанцията. Днес (б.р. вчера) имаме тежко произшествия с три коли на бул. "Брюксел" по същия начин - предният шофьор набива спирачки на автомобила, после всички се забиват един след друг.

- Много ли са пияните хора, които сядат зад волана?

- Има завишение. Само за почивните дни сме отнели 12 книжки за употреба на алкохол. Има и доста жени, които карат пияни. Една беше с 1,47 промила. Статистиката показва, че от началото на годината досега 291 водачи на територията на София са употребили алкохол и сме им взели книжките. Има и велосипедисти, които се движат по улиците на София, след като са пили. Днес (б.р. вчера) пък имаме случай с наркоман - шофьор, който катастрофира сам в един стълб в жк "Надежда", спринцовката му бе в крака. Когато столицата опустее по празниците, тогава имаме най-много тежки ПТП, защото шофьорите не се съобразяват с никого.

- Рокерите представляват ли заплаха за движението?

- Досега от началото на сезона на 28 март нямаме инцидент с мотоциклетист от клуба в София. Те са много дисциплинирани, карат внимателно, организирани са. Ако има случай на мотоциклетист, направил беля, го изключват от клуба.

- Какво трябва да се направи срещу нарушителите?

- По-стриктни мерки. Трябва да се завишат санкциите, особено след като водачът е причинил средна телесна повреда. Сега в населено място като караш по-бързо от 50 км, ти вземат книжката, но го отмениха, защо? Защо в Румъния и Гърция ти и я вземат, а тук плащаш някаква глоба и продължаваш да си караш?! Няма ефект от превенцията. В последно време започнахме масово да вземаме книжки на водачи, които не са си платили глобите. Има хора с по 5-6 хил. лв. задължения от глоби към държавата, но не им пука, продължават да си карат.

- Имате ли достатъчно мобилни камери и в автомобилите?

- Имаме проблем с техниката - не е достатъчно, стара е. Трябва да се закупят по-нови камери, по-нови автомобили. Имаме "Опел Астра" на по 12 години, слагаме им модерна техника, но се развалят. Проблемът е с финансирането.

- След като бяха монтирани камери в патрулките, има ли случай на заловен с подкуп ваш служител?

- След като сложиха камери в автомобилите, досега не сме имали такива случаи. Колегите станаха стриктни и внимателни. Като в "Биг брадър" сме. Имахме един случай на подаден сигнал от гражданин, че наш служител взема нещо с ръката си от шофьор, който е спрял. В централната градска част беше. Оказа се при проверката, че водач на автомобил подава визитката си на полицай, който го е спрял и когото познава. Апелирам всички наши служителида да бъдат стриктни и внимателни.

- Как дисциплинирате младите шофьори?

- На кандидат-шофьорите, преди да им дадем книжките, им прожектираме тук, в КАТ, кадри от тежки ПТП, за да видят, че като се качиш в автомобила, трябва да си внимателен. Стигнахме до куриоз. От началото на годината хващаме фалшиви дипломи за завършено образование на хора, които вземат книжки. След като се даде гласност по телевизията, 16 души дойдоха доброволно и си върнаха свидетелствата за правоуправление за това, че нямат дипломи за основно, за средно или за висше образование. Не че няма да има наказателна отговорност за тях, но има смекчаващи вината обстоятелства. Включително сред тях има и един журналист. Има водачи с фалшиви дипломи, които ги хващат колежките на гишето.

- Има ли случаи на заловени крадени автомобили по време на работа на техническия пункт на КАТ и колко са?

- Само за миналия ден сме хванали 6 крадени коли, представени в техническия пункт на КАТ-София. Всеки ден има по един-два автомобила с интервенция по рамата и двигателя. За април имаме хванати 15 крадени коли с пренабити номера, препродадени на някого. И човекът изгаря с парите. През ноември месец миналата година беше бумът на кемперите с пренабити номера. Съветвам хората да търсят нашите специалисти - в техническия пункт на КАТ си плаща минимална такса от 50 лв. и те правят проверка, преди човекът да отиде при нотариуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай