ГЕРБ остава първа политическа сила

ГЕРБ остава първа политическа сила | StandartNews.com

Ако парламентаните избори бяха сега, ГЕРБ би получила 24,8 на сто подкрепа, а БСП – 20,5%, сочи ново представително проучване на "Медиана", проведено сред 1008 души между 1 и 6 юли.

За Обединените патриоти биха гласували 9,7 на сто, за ДПС – 8,3 на сто, „Воля" – 2,1 на сто, АБВ - 1,9 на сто. 22,3% заявяват, че не биха гласували.

Според социолозите краят на европредседателството на България носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма. Политическите трусове в Германия и видимият разнобой в позициите на европейските страни засилват евроскептицизма в страната, посочват от „Медиана".

37 на сто от анкетираните смятат, че ЕС ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите 10 години.

На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16 на сто смятат, че нещо подобно на „евроатлантическа солидарност" реално съществува. Това очертава картината на засилена тревожност от един турбулентен свят и нестабилна Европа, в които всеки играе за себе си, а малка България е просто зрител (и възможен потърпевш), обобщават социолозите.

Съвсем естествено, всичко това удря върху имиджа на управлението, което в последните месеци се легитимираше като деен участник в европейските процеси, ако по време на европредседателството наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега наблюдаваме обратния процес, отбелязват от „Медиана".

Леко се увеличава песимизмът, разочарованието от властта, намалява оценката за нея, леко се увеличава желанието за предсрочна смяна на властта, коментират социолозите. Според данните 43 на сто биха искали правителството да изкара пълния си мандат, 29 на сто – да си ходи, а на 19% им е безразлично.

Всичко това слабо се отразява на електоралните нагласи на избирателите, посочват социолозите. ГЕРБ губи 1%, но и БСП пада с 2%. Разликата се запазва в рамките на 4 на сто. Патриотите запазват стабилни позиции. ДПС е в нормалната си кондиция и няма данни за ерозия в резултат на ДОСТ и Лютви Местан. „Воля", АБВ и различните „десни" гравитират около 2 на сто и засега са под линията за попадане в един бъдещ парламент, допълват от „Медиана".

Устойчивостта на тази картина се дължи не толкова на стабилност, а преди всичко на липсата на ярка политическа алтернатива пред избирателите, смятат социолозите и допълват, че е показателно, че над 55 на сто от всички избиратели заявяват, че е възможно да гласуват за една от двете несъществуващи политически партии („партия на Слави Трифонов" и „партия на Румен Радев").

Президентът Румен Радев е първи по рейтинг сред политиците с 69%. Следва столичният кмет Йорданка Фандъкова с 49 на сто и премиерът Бойко Борисов с 42%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай