Дийпак Чопра: Само 5% в България благоденстват

Дийпак Чопра: Само 5% в България благоденстват | StandartNews.com

София. Едва 5 процента от населението на България се намира в състояние на благоденствие. Тази новина съобщи при първото си посещение у нас писателят гуру д-р Дийпак Чопра. Той позова на глобално изследване на американската агенция Галъп, измерващо благоденствието. По този показател България се нареждала на незавидното 133 място от общо 146 страни. „У вас има само 5% процъфтяващи люде. 50% се борят с живота - трудно им е. А 45 на сто от населението откровено казано си страдат", коментира резултатите д-р Чопра, който заема позиция на старши изследовател в американския клон на агенцията.

Той разясни, че благоденствието има много компоненти - кариера, социална реализация, финансово и икономическо преуспяване, достъп до здравеопазване и образование. В момента не повече от 20% от хората в света процъфтяват по тези показатели. Дания е първенец в класацията с 82% от населението, което е доволно във всяко едно отношение. На второ място е Канада. САЩ заема 14-о място с малко над 50 на сто благоденстващи хора.

По думите на Дийпак Чопра достоверността на подобни изследвания е много висока благодарение на технологиите. „Математическите алгоритми, показват и връзката между благоденствието от една страна и явления като престъпност, социални безредици, недоволство, качество на лидерството, здравеопазване, пътно-транспортни произшествия и т.н. Така че, ако искате да предвидите бъдещето на един човек, местна общност или цяла нация, най-добрият показател за това измерване е точно благоденствието", убеден е д-р Чопра.

Авторът на бестселъри изтъкна, че глобализацията на света е превърнала в общи дори регионалните проблеми. "Вече няма регионални явления. Така, например когато падне драстично благоденствието някъде - в Алжир, Египет, Афганистан или Сирия, тогава вече цялото човечество е изправено пред проблем. Това, което се случва сега в Украйна, също засяга целия свят", вметна писателят.

Д-р Чопра сподели още, че в момента подпомага разработката на мобилни приложения и хай-тек устройства, следящи биометрични данни. Той показа на ръката си гривна, която е в процес на разработване. Тя измерва най-важните показатели на стреса - пулс, активността на мозъчните вълни, галваничен отговор на кожата, физическо напрежение, качество на съня и други параметри. „Тази информация автоматично се прехвърля на вашия лаптоп и вие може да създадете своя собствена социална мрежа на благоденствието. Имайки тази информация пред себе си днес хората сами могат да преценят на къде отиват в бъдеще", убеден е експертът по алтернативна медицина.

Дийпак Чопра е сред най-емблематичните фигури на нашето време. Писател, духовен водач, философ, мистик, пионер на алтернативната медицина на Запад. През 1999 година списание „Тайм" го обявява за един от 100-те герои и икони на XX век. Въпросите, които той изследва в книгите си, обхващат теми като съзнание, интуиция, способността ни да за самолечение, връзката ни с космоса и скрития потенциал на мозъка да твори и да създава блага. Индийският лекар мистик тази вечер ще изнесе семинар в НДК на тема "Бъдещето на благоденствието".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай