Граф Шереметев идва за Парижкия бал

Граф Шереметев идва за Парижкия бал | StandartNews.com

Аристократът, който се е снимал с Ив Монтан и Роми Шнайдер, ще бъде в компанията на международно ВИП общество

Международни випове отново включиха столицата ни в светския си календар за началото на есенния сезон. На първи октомври е третият благотворителен Парижки бал в столичния гранд хотел "Маринела" - под патронажа на Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита Гомес Асебо. Йорданка Фандъкова вече потвърдила поканата от домакините - Христо Куртев и посланика на Франция. Засега обаче не се знае кой ще поеме длъжността. Тези дни се заговори, че това ще бъде Никола Сюрен. Но после се оказа, че господинът е баща на малки деца и със съпругата си Дороти са избрали по-близка до родината им дестинация - Брюксел. В почетния комитет на бала са знаменитости от бо монда на Париж, с които Куртев е личен приятел от десетилетия. Двама са почетните гости на бляскавото събитие с куверти от 200 лева. Първият е граф Пьотр Петрович Шереметев - потомък на маршалите Шереметев, Суворов и Кутузов и родственик на Петър Велики. Императорът е удостоил прапрапрадядо му не само с благородническата титла, но и с чин "велик адмирал на флотата", след като достойният воин печели битка срещу шведите. Роденият в Мароко синьокръвен архитект би могъл да поиска фамилните си земи, върху които е построено летище "Шереметово". Или пък 12-те двореца в Санкт Петербург и Москва, които са принадлежали на династията. Той обаче обича Русия и обожава нейната култура - владее езика на дедите си, почетен председател е на диаспората по света и има руски паспорт, връчен му лично от Путин. Шереметев е изключително артистичен. Той не само рисува прекрасно, свири и пее, но играе и във филми. През 80-те дори партнира на Ив Монтан и Роми Шнайдер в "Сияние на жена" на Коста Гаврас. А преди време за руска лента се превъплъщава в прародственика си Суворов. По проекти на Шереметев са построени атрактивни сгради в Париж, Арабските емирства, Саудитска Арабия. Шереметев активно участва в спасяването на парижкия храм "Свети Александър Невски". По това време кмет на френската столица е Жак Ширак, който разписва 1 милион франка и половина за реставрацията на божия дом.

Графът е кавалер на ордена на изкуствата и литературата на Франция, притежател е на ордена "Людвиг Нобел". От почти 20 години той е ректор на Парижката руска консерватория "Сергей Рахманинов". Понякога казва, че би било по-добре, ако Дерипаска и Абрамович дават повече пари за руско изкуство, отколкото за футбол. Личният му живот също си е жив сценарий. Първата му съпруга е Мари-Южен дьо Вит - дъщеря на принцеса Мари-Клотилд Наполеон и граф Серж дьо Вит. И въпреки че бракът им се разпада след 14 години, политическите и светските хроникьори често се шегуват, че графът най-после е постигнал примирие между духа на Кутузов и този на Наполеон Първи. Втората жена на Шереметев е Елизабет-Моник-Мари-Еме-Дане, която го ощастливява с Ксения и Борис.

Още един изключителен интелектуалец със синя кръв идва в София - граф Дени дьо Кергорле, президент на влиятелния клуб Centre de lТunion interalliee, който се намира в съседство с Елисейския дворец. Миналата година той пристигна само за 24 часа. "Но на обяда след гостуването на Негово Величество в Боровец Дени, с когото съм близък от години, чу изумителни разкази за красотата на София и България. И още тогава ми каза: "Да ми изготивш програма за следващия път", разказа вчера пред медиите Христо Куртев. Графът може би ще предостави на късметлия от томболата уикенд в своя замък недалеч от Довил. На бала ще бъдат разиграни бижута на най-прочутите френски ювелирни къщи, коприни, визони, пейзажи и други художествени произведения.

Менюто е шестстепенно. Всяко блюдо е послание от най-престижните парижки ресторанти - FouquetТs, Taillevent, La Grande Cascade, Lasserre, Che MaximТs, Le Grand Vefour. Виповете ще се насладят на задължителния гъши дроб, риба, тигрови скариди, сготвени с изискано въображение. Шампанско, коняк, български еликсири в бяло, розе и червено са избрани от експерти. Оркестър от 12 души е дирижиран от Михаил Арнаудов, а ди джей ще изкуши гостите с най-актуалните хитове. Дрес кодът е традиционен - смокинг и вечерна рокля.

Стилът на бала е "аполитичност". Той обединява личности с достойнства - без съобразяване с религиозни или политически принадлежности. Не е масово събитие. Местата са ограничени и предварително резервирани. Още от самото начало сме обречени на успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай