Екатерина Велика блести в Балчик

Руската топактриса Марина Александрова пребори конкуренция от над 200 кандидатки за главната роля.

Екатерина Велика блести в Балчик | StandartNews.com

Снимат кървавите моменти в стая за мъчения

Императрицата превзема бг ефира на 10 февруари по bTV

"Екатерина", високобюджетната руска продукция, която ще се завърти по bTV на 10 февруари, ще въвлече публиката в императорски страсти. Новата екранна версия за най-дълго управлявалата Русия владетелка впечатлява с пищни костюми, мащабни декори и красиви екстериорни сцени, правени не къде да е другаде, а в нашия Балчик. През 2014 г. в снимките участваха над 50 български статисти и актьори. Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" по сценарий става Баку - столицата на Азербайджан. Екипът върти камери още в Чехия, Новгород, Крим, Москва и Санкт Петербург. Тъй като летният дворец на императрицата е разрушен през XVIII в., някои детайли от епохата са плод на въображението на сценографи. "Разчитахме само на няколко изображения на сградата. Видяхме ги като дворците в Чехия от епохата на класическия барок. Но има и запазени предмети и елементи, които използвахме", разкрива Алексей Кублицкий, един от изпълнителните продуценти. Реквизитът за сериала е пресъздаден по чертежи от същото време. Част от него впоследствие е дарен на музея в Новгород. Сега там има реплика на императорска карета.

София Августа Фредерика Ангалбт-Цербстка се превръща в императрица Екатерина II Велика - една от най-достойните жени във властта на всички времена. Благодарение на нея Русия преживява своя златен век. Сюжетът се опира на историческите факти и, както обещават от екипа, е подправен с малко художествена фикция.

Предисторията започва с руската императрица Елисавета Петровна, която не може да има деца и посочва за свой наследник племенника си - Пьотр Фьодорович. За съжаление, те нямат еднакви политически възгледи и императрицата решава да го ожени, за да възпита бъдещия му наследник като истински владетел. За негова съпруга избира София Фредерика. Принцесата полага усилия да опознае езика и културата на страната, но още когато пристига в Петербург, тя се сблъсква с коварство, интриги и безразличието на своя бъдещ съпруг. Фредерика решава сама да се бори за своите мечти и да защити честта си. Тя започва борбата си за трона и превръща в свое мото думите "Ще царувам или ще загина."

За бойните сцени работи консултант по историческа фехтовка. Въпреки че Елисавета премахва смъртното наказание в Русия, телесните издевателства си остават традиция. Най-кървавите моменти от сериала са заснети в стая за мъчения, в която са пресъздадени старите уреди за изтезания като колела с метални зъбци.

Императрицата е поверена на младата и красива Марина Александрова. Талантливата рускиня преборва конкуренцията от над 200 актриси. Родена в Унгария, като дете Марина живее в Санкт Петербург в общежитие във Военната академия. Актрисата си спомня, че в общинския им апартамент имало огромно антично огледало от времето на Екатерина Велика. Малката се оглеждала в него и си е представяла, че е владетелка. Марина Александрова може да се похвали с много спектакли в Московския театър и с изключително богата филмография. В останалите роли са Александър Яценко като Пьотр, Ринал Мохаметов като княз Салтиков, а императрица Елисавета Петровна е изиграна от Юлия Ауг. Художественият ръководител на проекта Сергей Онипенко също се появява пред камерите. За него това е първа роля - той се превъплъщава в художник и е автор на картините, които рисува. Сериалът ще върви всеки делник от 21:30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай