Звездопад в Пловдив

Звездопад в Пловдив | StandartNews.com

Фестивалът "Театър на кръстопът" провокира с хитове, премиери и знаменитости от светските хроники

Утопия е кодовата дума, с която трябва да бъдат тълкувани посланията на премиерите и хитовете в международния фестивал "Театър на кръстопът". Големият маратон стартира на 9 септември в Пловдив.

"Утопията е разликата между вчера, днес и утре, тя е мечтание, през което дишаш и издишваш вселената. Тя е хартиеното корабче от детството, с което плуваш през Сахара. Утопията е възможността да повярваш във всички футуристични версии на живота...", казва драматургът Елин Рахнев. И припомня, че форумът произвежда утопии от 18 години насам.
Стартът е в Античния театър - с "Херкулес и Авгиевите обори" на Фридрих Дюренмат. Един от най-известните мъже на Швейцария казва за творбата си: "Това е пиесата, която най-много обичам, и която бе посрещната с най-малко разбиране. Тя е изключително поетична. А Херкулес е от любимите ми персонажи - остарял и уморен герой. Не може да избяга от съдбата си. Херкулес обаче трябва да научи, че демокрацията не се нуждае от герои. Пиесата е за трагедията на една държава, която стои пред необходимостта да се "изчисти", но не го прави." Мая Новоселска е водещата на кабарето в спектакъла на Ивайло Христов, за който на сцената излизат Иван Бърнев, Стефания Колева, Марин Янев, Малин Кръстев...
Народният ще провокира и с чисто нов спектакъл - "Жана" от Ярослава Полинович на Явор Гърдев. Авторката я нарича социална пиеса, а събитията в нея се развиват на фона на строителните пирамиди. В една от тях "изгарят" Андрей и гаджето му Катя. Изхвърлени на улицата, те се принуждават да живеят при бившата любовница на момчето - заможна и далеч по-възрастна от него шефка на фирма. Третото заглавие на академиците е "Любов" на Елин Рахнев. Радена Вълканова, Христо Петков, Ева Данаилова и Никола Стоянов разиграват изумителни диалози и интриги, поръсени със солидна доза чувственост и ирония. Защото "любовта е преди всичко изпитание, а след това всичко останало", мотивира се авторът. Режисьор е Лиза Шопова.
Пловдивчани атакуват ударно със "Сако от велур". Борис Панкин е решил класиката на Станислав Стратиев в мултимедия, гарнирана с музиката на Пламен Мирчев-Мирона. Новината е, че режисьорът е убедил Къци Лафазанов да се върне в истинския театър. С него са още Тони Минасян, Елена Начева-Лафазанова, Кръстю Кръстев, Тодор Дърлянов... Както е известно, комедията на непрежалимия и недостижим Станко всъщност е за страховитото приключение на обикновения човек в света на абсурда - сред администрацията, бюрокрацията и безумието с марката "Произведено в България". Трима млади мъже и една жена в разцвета на силите се изправят срещу шест Чиновника в едно тяло. Държавата срещу хората - залогът е животът ни. Гилдията и публиката на подходяща възраст и досега си спомнят колко бързо беше свалена постановката на Младен Киселов от афиша на Сатирата - заради скритата и явната ирония към властта и откровената пародия на управлението.
Феновете на световната драматургия могат да гледат "Волпоне" на Бен Джонсън. Здравко Митков отдавна харесва текста, писан преди повече от 400 години. Защото хората не са се променили оттогава - алчността преминава през епохите и се възпроизвежда във все по-уродливи форми.
Георги Мамалев, Стефан Щерев-Чечо, Антон Радичев, Нона Йотова, Кирил Ефремов и компания го раздават с остроумието и бляскавия сарказъм на автора.
Красимир Ранков се разписва под шеметната комедия на ситуациите "Съблечи се!" от Джо Ортън. Всичко се случва в психиатричната клиника на доктор Прентис - екшънът започва като лек бриз и завършва като ураган, помел няколко съдби. Не липсват и задължителните атрибути на жанра - каскада от грешки, преобличания, представяния под чужди имена. "Със сигурност всички ние сме луди, а онези, за които мислим, че са, не са", неслучайно казва авторът.
Анастасия Лютова, Луиза Григорова, Христо Петков, Дамян Тенев и Стелиян Николов се впускат в своеобразно риалити за "Разбиване". Ключът към драмите на героите е в гръцката дума "адикия" - несправедливост, състоянието, при което светът губи равновесие.
Николай Урумов ще очарова феновете на моноспектаклите с "Дневникът на един луд" на Лилия Абаджиева по Гогол. "Това е опит да се вгледам със състрадание в човека, разкъсван от копнежи и възторгващо мечтание, в оголената му самота", казва тя. Героят се лута в психеделичните си лабиринти, за които е убеден, че са част от истинския му живот."
Николай Урумов ще се поклони и като режисьор след овациите за "Женитба" на плевенската трупа.
Още една легенда от нашенския и международния Бродуей оживява в Пловдив. Георги Кадурин и Анна Петрова играят "Догодина по същото време" на Бърнард Слейд, режисирани от Невена Митева за габровския афиш. Историята е за мъж и жена, които са любовници в продължение на 26 години - само веднъж на 12 месеца, като в останалото време двамата са верни на семействата си.
Иван Добчев прави поредна премиера на своята "Антигона" и в Пловдив. Светът на политиците от времената на Софокъл до днес - царе, крале, императори, фюрери, президенти, генералисимуси и прости министър-председатели - винаги се е сблъсквал с "нездравословната" етична анормалност на персонажи като Антигона. Тя обаче не иска да се вразуми.
"Госпожа Министершата" на Бранислав Нушич и Недялко Делчев е сред големите хитове на миналия сезон. Лилия Маравиля заслужено взе "Икар" за своята героиня, която се вихри по време на Голямата депресия. А на Балканите тя има особена версия по ред исторически, културни и геополитически причини. "Поне не сме грозни. И почти не сме мръсни. Или така си мислим. И все мечтаем, ако даде Господ, ние да водим
бащина дружина, да оправим държавата.
И то за нула време. Това което други народи, при други обстоятелства са постигали за век, ние го вършим за петилетка. И я свършваме като кучето на нивата. Джаста-праста. През куп за грош".
"Заешка дупка" отново е на Ивайло Христов - с Кристина Янева, Валери Йорданов, Меглена Караламбова. Пиесата на Дейвид Линдзи-Абер е всепризнатият шлагер на съвременния американски театър, има и "Пулицър". Разказът е за любовта, реалността и въображението.
Друг вид фантазия прелива от "Професия Лъжец" на Стефан Москов - друг награждаван през миналия сезон спектакъл. Теди получи "Аскеер", а варненското представление - "Икар". В графата "отличници" са още "Скъперникът", "Йерма" и "Още веднъж, ако позволите" със Станка Калчева ("Аскеер" и "Икар") и Анастас Попдимитров, режисирани от Николай Поляков.
Сред изненадите би трябвало да бъде "И само туй: Любов". Класът на Стефан Данаилов се изявява в откъси от Шекспирови пиеси. Още една новина - Яна Добрева се завръща с нова пиеса: "P.S. дъщеря ти, Ана".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай