Иван Иванов слиза от Оборище за Икар
ПРОТЕСТ! Васил Михайлов отказа Икара






08:45 ч.

17.02.18

2 мин.

0

0

0

Марин Янев празнува 75 с "Майстори"

от редактор |

Марин Янев празнува 75 с "Майстори"

Големият актьор играе от 33 години в Народния театър


Народният театър довечера чества един от най-големите си актьори. Марин Янев ще черпи за 75 след "Майстори" на Камерна сцена, като специалните изненади ще се впишат в светската част. Навръх юбилея публиката ще аплодира един от доайените на академиците като Добри в класическата пиеса на Рачо Стоянов "Майстори", режисирана от Петринел Гочев.


Марин Янев, който има над 100 роли в театъра и над 60 в киното и телевизията, е израснал във варненския театър, където работят родителите му. Завършва ВИТИЗ в класа на професор Боян Дановски от изключителния випуск, в който дели етюди и емоции с Катя Паскалева, Руси Чанев, Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев. Там среща и голямата си любов – актрисата Цветана Цветкова. Двете им дъщери наследяват пътя - Кристина е актриса, а Марина - сценограф.
В "Сълза и смях" се разписва с Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо" през 1982 г. После влиза и остава в Народния театър. За 33 години досега е изиграл десетки запомнящи се роли: Антифол в „Комедия от грешки" на Шекспир, Хенри в „Камината" от Маргарит Минков, Бубнов в „На дъното" по Максим Горки, лекар в „Макбет" от Шекспир, професор Сантана в „Призраци в Неапол" от Едуардо де Филипо.


„Любовта към театъра е неизлечимо заболяване. Аз заболях от него съвсем малък, защото и двамата ми родители работеха в театъра във Варна. Баща ми беше театър майстор, а майка ми - гардеробиерка. Тези хора също бяха болни от тази болест. От нея са болни и всички зад сцената в днешните театри. Как иначе да разберем защо човек, който получава 350 лева заплата, седи и не напуска? Седи, защото иска да е част от магията, иска да вижда как представлението се ражда от нищото, как Теди Москов вика на репетиции, как артистите вдишват аплодисментите на публиката и как очите им греят. Иска да е част от това. Аз се заразих от тази болест и я предадох и на децата си. Все по-често виждам, че и внучката ми започва да вдига „температура". Твърдо отива към театъра. Това не ме прави нещастен. Нека Бог да е с нея и да си носи кръста", споделя Марин Янев в интервю за новия брой на списание „НТ".


През този сезон публиката може да аплодира юбиляра в Народния в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)", „Майстори", „Крадецът на праскови", „Вишнева градина", „Да се провреш под дъгата" и „Каквато ти ме искаш".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент