Показват спасени от грабеж книги

Показват спасени от грабеж книги | StandartNews.com

Фалшификатът "Раковски" е сред най-ценните експонати в Националната библиотека

Любопитна изложба отваря врати от днес в Западното фоайе на Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий". Под наслов "Книги и правосъдие" експозицията показва 45 спасени от грабеж ценни екземпляри. Те са част от 91 тома, иззети от частно лице и предоставени на институцията след съдебно решение. Една от най-любопитните находки е фалшификат на масонски ръкопис, чието авторство е приписвано на Георги Стойков Раковски. Преди време тя добива популярност като „Тефтерчето на Раковски" по аналогия с това на Васил Левски, като се смяташе за сериозно доказателство за принадлежността на революционера към масонството. Произведението предизвика фурор с появата си преди две години.

Вдъхновен от ценността на изданието, български адвокат финансира отпечатването на фототипно копие, „преведено" на съвременен български език. Находката е превърната и в театрална постановка „Ти кой си", представена като сценична приказка. При сравнение на ръкописа с автентични документи, излезли изпод ръката на Раковски, експерти от Националната библиотека потвърждават фалшификацията. Скандалният ръкопис е препис от печатно издание от началото на ХХ век и заедно с фотокопието могат да се видят в изложбата.

Старопечатни български и чуждоезикови издания, стогодишни книги, в голямата си част първи екземпляри на бележити наши писатели и първи преводи на произведения на европейски автори, също са част от експозицията. Особен интерес представляват четири ръкописа – на църковнославянски, новобългарски, арабски и османотурски език, както и един фрагмент от ръкопис на арменски.

Редките издания са иззети през 2013-а от шуменската полиция, като първоначално тя тръгва по следата на обяви за продажба в интернет сайт. Някои от книгите са предлагани на цена от 2000-3000 лева. Заловеният от МВР търговец се е опитвал да подкупва служители на различни библиотеки да му съдействат за изнасянето на конкретни книги, за които е имал поръчки от колекционери. Изложбата, организирана по инициатива на директора на институцията доцент Красимира Александрова, ще бъде открита до 30 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай