Уди Алън и Алмодовар на Киноманията

Уди Алън и Алмодовар на Киноманията | StandartNews.com

На 30 септември пускат билетите за шест филма в зала №1

Екипът на Киноманията отдавна е готов със селекцията за предстоящото 30-то издание на екранния маратон. В традиционната ноемврийска панорама отново ще се завъртят някои от най-горещите хитове напоследък. В името на юбилея организаторите обещават на феновете две седмици на чисто удоволствие с най-качествените предложения от световните афиши от две години насам. Ето и първите шест заглавия, за които вече се знае, че ще бъдат показани в зала номер едно.
"Cafe Society", поредната провокация на Уди Алън, с която вече по традиция бе открит фестивала в Кан, е сред най-очакваните заглавия.
Историята е на млад мъж, който пристига в Холивуд през 30-те години на миналия век, за да търси любов, слава и пари. Естествено, всичко това трябва да открие във Фабриката за мечти.

Там той попада на обществото, което ще формира духа на цялата епоха. В главните роли са Джеси Айзенбърг и Кристен Стюарт. Оператор е легендарният Виторио Стораро, а "Cafe Society" е първият филм на Уди Алън, сниман дигитално.
"Хулиета" на Педро Алмодовар пък беше в конкурса край Лазурния бряг. Както вече се знае, маестрото първо беше нарекъл творбата си "Тишина", но после се оказа, че Мартин Скорсезе има проект със същото име. Във фокуса е съвременната жена с любовите и разделите си в продължение на 30 години - между 85-а и 2015 г. Сюжетът е базиран върху романа на канадската писателка и носителка на Нобелова награда за литература Алис Мънро "Бягство". В главните роли са Ема Суарес и Адриана Угарте, а в поддържащите - Натали Поза, Пилар Кастро, Роси де Палма. "Хулиета" е 20-ият филм на Алмодовар, с който се завръща към драмите "за жени", както ги нарича самият той. Хулиета живее в Мадрид и тъкмо е загубила съпруга си. Дъщеря й Анита е току-що навършила 18 и решава да избяга от дома без никакво обяснение. Хулиета започва трескавото й издирване, само за да разбере колко малко знае за детето си.

Пак на "Кроазет" гледаха за първи път "Флорънс, несъвършената дива" на Стивън Фриърс с великата Мерил Стрийп. Нейната героиня е най-лошата оперна певица в света, но хич не й пука от този факт. Импресариото и втори съпруг Сейнт Клер Бейфилд поддържа у нея заблудата, че е наистина е добра. Тя пък е убедена, че публиката, особено в собствения й клуб, я обожава - което не е далеч от действителността. Всъщност историята на реално съществувалата Флорънс Дженкинс звучи невероятно - и тъкмо заради това вдъхновява писатели, режисьори и музиканти. Дамата е богата наследница от Ню Йорк, която няма талант да пее, но стига до концерт в Карнеги хол. Спечелените от нея пари дарява за благотворителност.

Миналата година на Флорънс беше посветен френският филм "Маргьорит", а сега режисьорът на "Кралицата", "Опасни връзки", "Филомена" предлага не тежка биографична драма, а лека комедия за душата.
Фриърс прави уникално трио с Мерил Стрийп и Хю Грант. Режисьорът споделя, че за него Флорънс Дженкинс е абсурдна, но и трогателна. Великата Мерил Стрийп пък я описва като "възхитителна и ужасна".
На Киномания 2016 ще бъдат представени и три парещи заглавия от предстоящия фестивал във Венеция. Сред тях е откриващият суматохата край лагуната "В страната Ла-Ла-Ла" на Деймиън Шазел, който се прочу с "Камшичен удар". Той отново предлага продукция за "Оскар", категоричен е директорът на "златните лъвове" Алберто Барбера.
"Светлината между океаните" е с Майкъл Фасбендър, Алисия Викандер и Рейчъл Вайс. В НДК гледаме и "На Млечния път" - дългоочакваната лента на Емир Кустурица с Моника Белучи. Лошото момче на Балканите отново застава и пред камерите. Специално за шестте филма билетите ще бъдат пуснати в продажба на 30 септември, напомнят от НДК. Както винаги, и тази година ще гледаме наградени ленти в Берлин, Кан, Венеция...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай