Три грации превземат БГ киното

Три грации превземат БГ киното | StandartNews.com

Две актриси и една художничка ще възродят на големия екран класическата женственост, издигната на пиедестал от кинаджиите на XX век. Те излъчват невинността на собствената си възраст и тайнствеността на своите героини, забъркани в сложни обрати от най-новата ни история - от 80-те години на предишното столетие до днес. Симона Халачева, Неда Спасова и Елена Велкова дебютират в новия български филм "Роза дамасцена" с режисьор Тодор Анастасов. Снимките продължават в Долината на тракийските царе и край София. "И трите образа са натоварени със значими за действието послания. И независимо от това колко дълго остават те на екрана, насищат с емоциите, закодирани в драмата", лаконична е сценаристката Мария Лалева. Известната поетеса е и продуцент на лентата. "Откриваме и налагаме три нови хубави лица - изразителни и разказващи. В тях има ретро очарование, което напомня за примадоните в онези световни и особено европейски образци на седмото изкуство, които остават завинаги в хрониките", твърди Анастасов. И добавя, че е открил точния ключ към трите кинограции, които пред камерите се превръщат от съвременни предизвикателни момичета в емблематични персонажи на непреходната женственост. Симона, Неда и Елена са различни от модела, наложен напоследък в тв сериалите - в тях няма и грам от агресивността, доминираща дори в някои арт отношения сред асфалтовата джунгла. Тодор Анастасов споделя, че е заложил на тънката им душевност и екзотичната им енергия, която ги различава от доста техни връстнички. Когато сюжетът налага, трите плачат с автентични сълзи. Всъщност чувствата на героините им са максимално концентрирани - за да наситят филма с философията и динамиката на последните няколко десетилетия от българската действителност. "Всичко е избор - това искаме да покажем с "Роза дамасцена". Нерядко сме склонни да виним друг за собствения си страх да вземем решение. Нашият главен герой е мъж от така нареченото изгубено поколение. Той успява - благодарение на духовния си скок. И на късмета си, разбира се - също въпрос на избор", коментира Мария Лалева.

Симона Халачева се появява още в началото на сагата, започваща в навечерието на така наречената "Голяма екскурзия" - безпросветна, безнадеждна, отчуждена и отчаяна. Тя е същински Маугли в Розовата долина. Но битието й се преплита с това на главния герой, в чиято кожа влиза Веселин Плачков - и всичко се променя. Момичето от народа извървява пътя към духовното си съзряване и се превръща в жена, която здраво седи върху стремето на живота. "Това е голяма и сложна метаморфоза, която не е по силите на всеки", коментира Тодор Анастасов. Той харесва Симона, докато я гледа в "Парижката Света Богородица", но въпреки това я подлага на безпощадни проби. Двамата са от една и съща порода - тази на заклетите театрали. Опитният режисьор веднага разбира, че след като Симона успява да хване интереса и да закове любопитството на винаги капризната публика в залата, то би трябвало да се справи със същия хъс и в киното. След като с Мария Лалева решават, че Симона ще се превъплъти в жената, която най-дълго време остава до главния герой, Анастасов започва да репетира с Халачева - съвсем като преди премиера в храма на Мелпомена. А тя е актриса, която е наясно, че само канският труд води до магията. Неслучайно е ученичка на Стефан Данаилов. Още докато е в Академията, Боил Банов я вика за "Пет жени в еднакви рокли", където тя партнира на Чочо Попйорданов. По-късно Александър Морфов я включва в "Животът е прекрасен". Шефът на театър "София" Ириней Константинов лично я кани в трупата, където тя играе почти всяка вечер.

Тодор Анастасов, който е ученик на Крикор Азарян, почти година прави кастинг за образа на Царицата на розите, зареден с мистиката и прелестта на тракийската земя. И тъкмо когато се кани да се свърже с международните агенти на нашумели звездни дами от Фабриката за кино, вижда Неда Спасова. Зрителите я познават от "Гео" и "Процесът против богомилите" в Народния и от представления на "Сфумато". "Неда ще бъде голяма изненада за публиката", обещава Анастасов. Нейната Царица е блянът по романтиката, Жената мечта. Цялата енигматичност на евите е стаена в големите й очи.

Мария Лалева, която не само твори вълнуващи истории за кино и прекрасни стихове, но още свири на пиано и рисува, открива съвършено случайно Елена Велкова - в Художествената академия, където впечатляващото момиче тази година завършва живопис в класа на Ивайло Мирчев. "Тя е призракът на розите - Съдбата, която прави сложните избори", е пределно сдържана сценаристката. Затова пък Елена е откровено възторжена от новата си роля.
"Бях смутена от факта, че Мария видя в мен една от своите героини. Но и тя, и Тодор, и целият екип ме накараха да се почувствам максимално адекватно и комфортно на снимачната площадка и извън нея. Не знам как се работи в други български продукции, но на терена на "Роза дамасцена" се прави страхотно кино. Казвам го, не само защото ме обгрижваха човешки и професионално. Признавам, че съм готова за втори опит пред камерите, макар че, естествено, продължавам с живописта", споделя хубавата Елена. Всъщност Мария Лалева и Тодор Анастасов създават различната концепция за правене на бг кино: история, която е колкото национална, толкова и космополитна в своята философия и послания, респект към актьорите - както към майсторите Любо Чаталов, Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Троян Гогов, Сашка Братанова, така и към дебютантите, и нещо твърде важно - хонорари по достойнство и по международните стандарти. Снимките на "Роза дамасцена" продължават в Розовата долина и край София. Лалева и Анастасов дефинират творческата си мисия - да покажат през филма, че България е държава, а не територия, както се опитват да ни внушават. Сценаристката, режисьорът и техните актьори работят денонощно, за да развенчаят мита, че голяма част от нацията се опиянява от идеята за собственото си нещастие. В "Роза дамасцена" анализират вечните кризи на българина, но няма дори и половин реплика, в която да се твърди, че само те изпълват живота ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай