9 града в щуро състезание

9 града в щуро състезание       | StandartNews.com

Довечера България ще определи своя участник в "Детска Евровизия 2015". Дванадесет надарени момчета и момичета ще се надпяват и борят - едно от тях да бъде щастливецът, а ние ще гледаме на живо това по bTV от 20 до 22.30 часа. Eто и пълният списък на финалистите: Радко Петков (15) - Троян, Мариам Маврова (14) - Велинград, Гергана Тодорова (12) и Лора Герджикова (13) - Стара Загора, Габриела Йорданова (12) - Русе, Дилян (15) Костадин (10) Дянкови и Иван Стоянов (12) - Бургас, Андреа Начева (13) и Павел Матеев (13) - Разград, Симона Иванова (10) - Свищов, Филип Филчев (14) - Добричq Елеонора Иванова (12) - Пловдив.

Победителят в националната селекция ще бъде определен на принципа 50:50 от решението на журито - Евгени Димитров, Орлин Павлов и Слави Трифонов - и с вота на зрителите, които могат да дадат своя глас на Интернет страницата junioreurovision.bg и чрез SMS.

Едно от тях ще ни представи на 13-то издание на най-престижния детски песенен конкурс в Европа - на 21 ноември в зала "Арена "Армеец" с излъчване на живо по БНТ1. Водещи на концертите са Петя Дикова и Борис Солтарийски. Мотото на тазгодишното издание на "Детска Евровизия" е #discover (#откривай).

Дянкови свирят на няколко инструмента


Бургазлии познават добре Дилян и Костадин Дянкови, които събират овации край "Часовника" в града със своите свежи изпълнения. Братята се явяват като един отбор в Детската Евровизия. Двамата се подкрепят един друг и всеки стиска палци за другия, за да могат да победят заедно. 15-годишният Дилян ще бъде тази година в 9 клас в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров". Той е с профил акордеон и втори инструмент тромпет. Извън учебната програма тийнейджърът свири на китара и барабани. Усвоил е сам двата допълнителни инструмента и използва всяка свободна минута да се усъвършенства. В свободното си време обича да кара велосипед. От няколко години е много запален по колоезденето, а мечтата му е да прекоси Европа на колело и да финишира в Германия. По-малкият му брат, Костадин, също е възпитаник на "Проф. Панчо Владигеров" и тази година се готви за 5 клас. Досега той е бил в паралелка по пиано, но е решил да пробва от новата учебна година и тромпет. 10-годишният Костадин е запален по всички възможни изкуства, а след музиката слабостта му е рисуването. Всяка свободна минута използва, за да грабне четката и боите. Увлича се и от приложно изкуство. Твори основно 3D картини. Последният му шедьовър е макет на кораба "Титаник", който петокласникът изработил от коркови тапи. Костадин е пленен от холивудския хит и знае почти всички реплики от лентата наизуст. По музиката започва да се увлича от много малък, а когато бил на 5 г. спечелил титлата "Мистър по-по-най" в детското състезание. Двамата братя Дянкови са се обучавали 2 години в школа по народно пеене. Страстта към музиката наследили от баща си Илиан Дянков, който преди години работил дълго време като музикант по заведенията. В момента той притежава собствен рок клуб, в който кани за участие различни групи.

Иван си почива с рисуване


Третата бургаска звезда Иван Стоянов също е възпитаник на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", където е изучавал пиано до 4 клас. От миналата година родителите му го преместили в СОУ "Димчо Дебелянов", което малчуганът избрал заради профила пеене. Благодарение на музикалния педагог Милена Добрева, от началото на тази година Иван е спечелил 5 първи места и едно второ в различни конкурси за млади поп изпълнители. Преди 3 месеца той грабнал и голямата награда на "Бисери от поморийския бряг". Наесен момчето ще е шестокласник. Иван е твърдо решен да следва голямата си мечта да пее. Той е фен на поп музиката. Харесва много песните на Васил Найденов, Георги Станчев и Филип Киркоров. С удоволствие изпълнява хитовете на Фреди Меркюри. 12-годишният Иван не пее само, когато спи. У дома често го молят да спре за минути, за да си почине. Когато не извисява глас, момчето веднага започва да рисува. С четката се справя не по-зле, но за сметка на това не обича никак математиката. Времето, отделено за игри, прекарва на футболното игрище с топка и върху велосипед. Певческият си талант и любовта към музиката наследил от дядо си Петър Стоянов, който е свирил на китара и на цигулка. Малкият Иван се опитва да композира музика и да пише текстове за песни. Мечтата му е когато порасне да притежава собствено звукозаписно студио.

Филип има рок група


Филип Филчев е на 14 години и е от Добрич. Момчето наесен вече ще е гимназист, след като се е представил отлично на кандидатските изпити. Филчев ще е осмокласник в езиковата гимназия в града. Досега Филип е учил в СОУ "Св. Климент Охридски", което е с профилирани паралелки по изкуства. "Именно в училище, покрай приятелите си, се запали по пеенето и дори сам се записа да ходи на уроци" казва днес майката на Филип - Зорница Дончева. В училище започва да свири и на китара и заедно със съученици и приятели създават бандата "Little stars". Групата участва в конкурса в надпреварата и успява да доведе в училището си актьорите от "Революция Z". Освен пеенето Филип обича да кара блейдове, казва още майка му и да плува. Момчето има и любима книга - "Хари Потър". Любим изпълнител на Филип е Ед Шийрън.

Ели прави изложби


Елеонора Иванова от Пловдив е на 12. От малка Ели обичала да си пее и да радва с гласчето си мама и татко. "Още в детската градина музикален педагог беше ходил да прослушва децата и ни каза, че трябва да я запишем на уроци по пиано. Тогава ни се видя много малка и не предприехме нищо. Всъщност тя по-сериозно се занимава от две години, а от година и половина веднъж седмично ходи на урок при вокален педагог. Първата й изява бе на кастинг за "Големите надежди" и така започна да ходи на уроци по пеене. Освен соло Ели е и част от дамски квартет и само за една година те имат 7 първи места от различни конкурси. А Ели, като изпълнител, има 8 първи места и 2 Гранприта" - разказва майката на Елеонора, Мариана Иванова. Освен с пеене Ели обича и да рисува и е участвала в множество изложби. Често у дома майстори различни неща - гривни за приятелки и други. Още преди сериозно да се захване с пеенето Ели е споделяла, че иска да стане певица. Любими изпълнители са й Бионсе, Кейти Пери, Джеси Джей, Тейлър Суифт.

Павел чете за Стив Джобс


Павел Матеев пее от малък, като музикалната му кариера тръгва още на 5 години, когато започва да свири на пиано, разказва майката на талантливия 13-годишен младеж от Разград. Именно преподавателката по пиано ги насочва и към пеенето, като казва, че има много хубав тембър. Сериозно започва да се занимава и с вокални изпълнения след като едва 10-годишен сам изявява желание и участва в един благотворителен концерт в родния си град. В свободното си време Павел се занимава с компютри и се увлича от снимането на клипчета и филмчета. Обича да чете, като последната книга, която е прочел е за Стив Джобс. Сред любимите му изпълнители са Графа и Любо Киров. Майка му Петя Матеева казва, че двамата с баща му нямат нищо общо с музиката, но смята, че талантът е предаден през поколение, защото дядо му свири на гайда, а едната му баба - на акордеон.

Лора си пада по фентъзито


Лора Герджикова ще навърши 14 години в деня на независимостта на страната ни - 22 септември. Пред "Стандарт" талантливото момиче от Стара Загора разказа, че с пеене е започнала да се занимава от 5-годишна. Харесва Индила, обича да пее класики като парчетата на Тина Търнър и Бионсе. Девойката, която ще започне новата учебна година в езикова гимназия в родния си град, разказа, че заедно с вокалния й педагог заедно решили тя да се яви на кастингите за детската Евровизия. В свободното си време Лора обича да излиза с приятелките си, да си говорят за това, което ги вълнува. Любимият й жанр в литературата е фентъзи.

Симона не признава втора награда


10-годишната Симона Иванова e сред най-малките участнички в конкурса, но е едно от децата с най-много призови места по подобни състезания. Момичето от Свищов се явява по конкурси, откакто е на 5. Тя беше и едно от нежните създания, което се кандидатира за избор на сценична партньорка на г-н Андреев в "Шоуто на Слави". С красивия си глас и безспорен талант Симона Иванова е носител на поредица от награди. Само през тази година тя печели първото място на "Звездици за Лора" в Свищов, "Морско конче" във Варна, "Звезден път" в Разград и специалната награда от Eurostars" Малта.
Симона е чест гост на благотворителни концерти, официални откривания и награждавания, а гласът й изправя на крака публиката. Чаровницата се посвещава на музиката от съвсем малка, разкриват родителите й. Когато не пее обаче обича да кара колело и да си играе като всяко дете. Отлична ученичка е и след броени дни ще е четвъртокласничка в родния си град. Песента е голямата страст на изключително надареното момиче, а то вече е усвоило почти съвършена вокална техника. От преди година Симона Иванова свири и на пиано и усилено репетира. Танците вкъщи обаче са по-любими на Катерина - шестгодишната й сестричка, която е най-верният й приятел в игрите, разказват родителите на талантливите момичета от Свищов - Милен и Валерия Иванови.

Габи обира международни призове


12-годишната чаровница Габриела Йорданова от Русе пее още от тригодишна. На 4-ри вече участва за пръв път в международен фестивал на изкуствата "Речни ноти" и печели приза. Гласовитата русенка покори с таланта си жури и публика. Младата певица вече има поредица от участия и награди от конкурси в Беларус, Италия, Унгария, Румъния и Казахстан. Освен музиката тя обича да рисува, а до преди година активно се е занимавала и с плуване, разказа пред "Стандарт" майката на талантливото момиче. Габриела успява да съчетае извънкласните занимания с училище. Тази година тя ще е седмокласничка в ОУ "Любен Каравелов" в дунавския град. В началния курс тя е била възпитаничка на училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе, специалност цигулка. Любовта й към музиката се ражда в ранна детска възраст, като огромен принос за това имат родителите й. Таланта й бързо е забелязан и Габриела е носителка на редица награди от международни конкурси. 12-годишната певица спечели голямата награда "Italia Music Festival", гран при "Stars of songs" (2015 г.) - Румъния, гран при "Музикален трофей" (2015 г.) - Букурещ, гран при "Пролетна звезда" (2015 г.), гран при "Златна маймунка" (2015 г.). През тази година печели и втора награда от международен фестивал "Нова музика". Габи е участвала и в много концерти или телевизионни предавания - "Джаз за деца" с Венци Благоев, в младежки формат на международния фестивал "Мартенски музикални дни", с Биг бенд на БНР, "Големите надежди", с група "Акапела". Участие има и в инициатива на ЮНЕСКО по покана на Ирина Бокова "Балканските мостове говорят".

Гергана е на "ти" с голямата сцена


Дванадесет годишната Гергана Тодорова от Стара Загора започва да пее, когато е на 4. "Личеше си, че е музикална и, че тананика вярно", споделя майка й Диана. Затова я записват в детската музикална формация "Звездопад", където тя се забавлява 3 години под ръководството на Мариана Димитрова. Майка й с удоволствие споделя как от малка я пуснали на голямата сцена - "Започна да ходи от концерт на концерт". А времето лети, талантът на малката Гергана се разгръща. В живота на даровитото момиче музиката заема основно място, но никога за сметка на семейството и близките й. Днес малката Гергана развива уникалния си глас с помощта на Ани Пешева от "Гласът на България". Вокалните й данни се утвърждават с всеки следващ ден. "Тя контролира всичко в гласа си, във всеки един момент сякаш това е най-лесното нещо на света", коментира Евгени Димитров - Маестрото. Гергана Тодорова мечтае да учи в езикова гимназия. Тя е прилежна и старателна ученичка в СОУ "Васил Левски". Като всяко дете спортува и играе. "Обича да е в обкръжението на приятелите си във всяка свободна минута", споделя майка й Диана, но от музика почти не й остава време. Малката учи и вероизповедание. Нейното семейство изключително много се радва на успехите й и я подкрепя.

Мариам мечтае да срещне Гришо


Мариам Маврова е на 14 г. и още от детската градина проявява интерес към музиката. Спомен на майка й разкрива как нейният талант е излязъл на светло. "Тя беше научила всички песни от касетофона и си ги пееше вкъщи. Заслушах се и разбрах, че някой професионалист трябва да я чуе". Така съдбовните пътеки ги отвели до музикалното семейство Казалиеви, при които Мариам започва уроци на 7. След две години сменя първите си педагози и продължава учението си в музикален учебен център в София. "Вече пет години всеки петък след училище ние пътуваме от Велинград до София. Но съм предупредила дъщеря си: когато ти натежи, ми казваш", споделя майката на момичето. На Мариам и е изключително забавно да бъде в музикална среда. Тя ходи по участия не само заради пеенето, а защото искрено се весели. - Мариам е отличничка в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" във Велинград и продължава образованието си в езикова паралелка с немски език. Обича да кара колело и да играе тенис. Неин спортен фаворит е първата българска ракета Григор Димитров. Тя мечтае да се срещне лично с него, но и да бъде в компанията на Кристина Агилера.

Андреа искала да става ветеринар


Тринадесетгодишната Андреа Начева от Разград като съвсем малка мечтаела да бъде ветеринар. Любовта й към животните е също толкова голяма, колкото и към музиката. Тя гледа котка, куче и папагали. Майка й Цветелина открила дарбата на дъщеря си, още в ранна детска възраст. "Всички казваха колко е музикална", споделя Цветелина Начева. Когато Андреа била на 6, я записват на уроци по пеене в разградската школа "Илия Бърнев". Под ръководството на музикалния педагог Ваня Митева Андреа започва да учи музика и да прекарва приятно времето си. Днес неин педагог е носителката на награда "Никола Икономов" Свилена Дечева. Преди време малката Андреа е свирила на пиано, но сега е съсредоточила вниманието си върху пеенето. Нейните любими неща са много. Тя обича леката атлетика и плуването. Свободна ли е, чете приключенски книги и излиза навън с приятелки.

Радко е запален от аренби


Само на 15 години, Радко Петров от Троян вече е натрупал участия в няколко формата и десетки събития: "България търси талант", "Големите надежди", "Italia Music Festival All Around Art 2015". Радко е победител в редица престижни конкурси. Той е носител на национални и международни награди. "Пееше си в детската градина", разказва майка му, "И от там се започна". В първи клас талантът му е забелязан от учителката му по музика Таня Генова, която го препоръчва на настоящия му музикален педагог Мариета Жекова. С нея той работи вече 8 години. "Преди свиреше на акордеон, но спря, за да се съсредоточи върху пеенето", споделят близки. Но младият изпълнител обмисля да се върне към клавишно-меховия инструмент и да го комбинира с певческите си умения. За него музиката е всичко. В свободното си време или я слуша, или е с приятели. Обича аренби и поп музика. Младежът учи в СОУ "Васил Левски" в Троян. Смята да продължи образованието си там и после да продължи висшето си в София. Мечтае да учи тон режисура и да има собствено студио, където да създава музика. Успешната кариера и своя публика, която да радва, също е сред надеждите му за бъдещето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай