10 години мистерия със смъртта на Фатик

Истината за убийството е погребана заедно с шофьора му

10 години мистерия със смъртта на Фатик | StandartNews.com

София. Помнят го като вечно усмихнатия бизнесмен. Като истински мачо той обичаше всичко класно - марково уиски, хавански пури и красиви жени. Но истинските мъжки играчки за Филип Павлов Найденов-Малкия Фатик бяха лъскавите коли, които сменяше като носни кърпички. Негов е първият "Мерцедес S-класа", както и първото "Ламборджини", появили се в София. За бизнеса му се носят легенди. Някои твърдят, че благодарение на вродения си търговски нюх е спечелил парите си. Повечето обаче свързват дейността му с тъмната страна - от участието му в добре организиран международен канал за крадени коли, през износ на оръжия и пласмент на наркотици, та чак до търговия с компактдискове. Ползва се с уважение сред членовете на подземния свят. Доказателство е случаят, при който неизвестни открадват автомобила на майка му, но след като разбират чий е, го изоставят на столичния бул. "Патриарх Евтимий" с бележка: "Извинявай, Баба!" На 7 юли Филип Найденов щеше да навърши 50 г. Точно преди десет години Фатик бе показно разстрелян. И до ден днешен все още е мистерия кой подписа смъртната му присъда.

Дали по ирония на съдбата, или нарочно точно в часа, в който е разстрелян, близките и приятелите на Малкия Фатик ще се съберат днес на Боянските гробища. И ще си спомнят за кошмарния 19 август.

Около 11,30 ч сребрист "Мерцедес S 600" с номер BB FN 888 спира на червен светофар на кръстовището на бул. "България" с бул. "Гоце Делчев". Буквите от регистрационния номер имат своето значение: BB идва от турската дума baba, която значи баща, F е взето от Фатик, а N означава Найденов. Колата е шофирана от Румен Желязков-Жабока. Внезапно от спрян наблизо автомобил изскачат двама мъже, които откриват стрелба по мерцедеса с автомати "Калашников".

Колата е направена на решето с над 30 куршума, а Фатик загива на място. Въпреки че е ранен, Желязков успява да запази самообладание и веднага след стрелбата потегля към болницата. Там само констатират смъртта на Найденов и стабилизират състоянието на Жабока. Желязков единствен вижда убийците на шефа си. Две години той носи тайната в себе си. На 15 април 2005 година Желязков е открит прострелян в главата в брезнишкото село Душинки с пистолет "Парабел" в ръката. До него са намерени предсмъртно писмо с дата 19 януари 2005 и вестник от миналия ден. Така истината за убийството на Фатик е погребана заедно с шофьора му.

И до ден днешен около смъртта на Фатик витаят какви ли не слухове. Според един от тях убиецът на Баба и на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов е един и същи човек. Спрягаше се името на изгонения от България по времето на Иван Костов Денис Тюркмен, с когото Илия Павлов имал общ бизнес. Тюркмен е женен за сестрата на Фатик Мелтем Михришах Тюркмен. Истинското му име е Дмитрий Юриевич Цхондия. Според запознати с изгонването му от страната е била изпълнена поръчка на Косьо Самоковеца. Целта е била да му се подсигури контрол над контрабандни канали в района на безмитна зона Ново село и на ГКПП-Капитан Андреево. Според оперативна информация пък след напускането на страната ни Тюркмен живеел в Испания, където се срещал с Фатик. Оттам двамата контролирали контрабандния трафик на коли към Близкия изток и кавказките републики на СССР.
Друга версия сочи, че отстраняването на Фатик е било желано от убития по-късно Иван Тодоров-Доктора. В подкрепа на това твърдение се припомня случай, за който Фатик и Доктора са се разбрали отдавна - отвличане и грабеж на Милослав Кръстев, който е брат на Фатик и изпълнителен директор на застрахователното дружество ДИК. Негов собственик е изгоненият зет Денис Тюркмен.

Трудно издържа и версията, че убийството на Фатик е свързано с разкрития канал за контрабанда с кокаин от Боливия. Според запознати слабостта на Найденов са амфетамините и синтетичната дрога.
Според друга версия зад убийството стои черногорският мафиот Будимир Куйович. В началото на февруари 2005 г. той е експулсиран от България. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов го определя като "наследника на Фатик".

Според запознати с разследването дълго време е работено по версията, че убийството на Фатик е поръчано от мафиотски бос. За разстрела му дълго време е бил заподозрян Евгени Стефанов-Женята, един от наследниците на покойния наркобос Поли Пантев, твърдят запознати с разследването. Близо 3 месеца след убийството на Фатик Женята е застрелян в главата на стълбите пред фитнеса на "Ситняково".

Дължи прякора на баща си

"Човекът, който отваря". Това означава прякорът Фатик, който Филип Найденов е наследил от баща си - сириеца Исмет Тюркмен Шабан. Той е сочен за човека, "отворил" сивия пазар в България за дрогата каптагон. Предполага се, че е получил псевдонима си заради дейността, която е извършвал като агент на Държавна сигурност. Исмет Шабан е вербуван през 70-те години на миналия век и започва да се занимава с контрабандните канали за внос и износ на стоки, наркотици и оръжия. Говори се, че заради принадлежността си към ДС е уреден с къща в баровския столичен квартал "Бояна". За кратко време той успява да изгради стабилни връзки и да спечели уважението на важни фигури от престъпния свят. След неговата смърт синът поема бизнеса му.

Убит в една година с Илия Павлов

Роденият като Фатик Исмет Шабан от уважение към бащата на Илия Павлов сменя името си през 1989 година на Филип Павлов Найденов. Самият Павел Найденов споделя, че преди повече от 30 години е осиновил Фатик. Един ден той отишъл при него и го помолил да му даде името си. "Направих го, защото беше добро момче. Никога не съм приел това, което сторих, като услуга", доверява пред столично издание Павел Найденов. Неговият син Илия Павлов е убит в същата 2003 година, когато е застрелян и Фатик. Тежка прокоба тегне и над двете фамилии.
Един по един към небитието поемат сестрата на Илия Павлов - Славка, и племенникът му Пол. През март тази година издъхна след катастрофа и 20-годишният Исмет Тюркмен, племенник на някогашния представител на ъндърграунда. Според негови приятели той обичал да живее бързо, също като чичо си Фатик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай