Строим по-бързо къщи и базари

30 000 лв. на ден може да губят инвеститорите заради бюрокрация

Строим по-бързо къщи и базари | StandartNews.com

София. По-бързо и евтино ще се получават разрешителни за строеж и преустройство на къщи, малки търговски центрове и останалите сгради от 4-а до 6-а категория, след като бъдат приети три закона, подготвяни от Министерството на инвестиционното проектиране и строителния бранш. Това обясни министър Иван Данов при представяне на концепцията за приемане на изцяло нови закони за териториално устройство и регионално развитие, за градоустройство и урбанизация и за инвестиционния процес в строителството.

До края на годината те трябва да бъдат факт, като първият закон може да бъде приет до лятото, каза депутатът Емил Костадинов. В него ще бъде предвидено, че за разрешенията за малки строежи и преустройства вече няма да е нужно съгласуване с екоминистерството, ако сградата е в населено място и извън защитена зона, каза Данов. Бюрократичните пречки са най-голямата спънка пред инвеститорите, обединиха се представителите на Камарата на строителите в България (КСБ) и съсловните организации на архитекти, проектанти и инженери. Между 25 000 и 30 000 лв. на ден може да струва забавянето на стартирал проект заради администрацията, каза зам.-председателят на КСБ Андрей Цеков. Така проект на стойност 20 млн. лв. може да се оскъпи с около 6 млн. лв. за 200 дни, допълни той. Причината е в разходите на инвеститорите за лихви по заеми, банкови гаранции, заплати, машини в готовност и т.н. Случва се издаването на строителните разрешителни да отнема повече време от проектирането и строителството, каза и председателят на Камарата на архитектите Владимир Дамянов. Затова от бранша настояват за въвеждане на ясни и кратки срокове за всички процедури и принципа на мълчаливото съгласие.

Общините с еднакви такси

Уеднаквяване на таксите на общините за издаване на строителни разрешителни в цялата страна ще бъде една от промените в браншовото законодателство, което трябва да се приеме до края на годината. Това обяви председателят на групата, изготвяща новата редакция на Закона за устройство на територията, разделяйки го на два нови закона, арх. Борислав Борисов. За центъра на София сега разрешителното струва по-скъпо от самото проектиране. Тарифите са 10-20 пъти по-високи, отколкото в другите градове и заедно със сложните процедури отблъскват инвеститорите. За да си изкара строително разрешително за пристройка на дома, баба Златка от Златоград трябва да плати около 15 000 лв., а с промените таксата ще падне до 3000-5000 лв., даде за пример зам.-председателят на Камарата на архитектите Николай Гълъбов. За големите инвестиции сумите сега са с няколко нули повече, което е причина за липсата на инвестиции, допълни той.

Нов завод отвори врати в Стара Загора

Нов завод за флексопечат и ламиниране на старозагорската фирма "Ате Пласт" официално отвори врати вчера. Той е разположен в бившата изложбена зала на някогашния завод по роботика "Берое" в Стара Загора. Инвестицията в новото модерно производство е 7 млн. лв. То ще задоволи напълно необходимостта на пазара от фотореалистични и сложни печати, посочи изпълнителният директор Мария Жекова. Проектът е по ОП "Конкурентоспособност" и е реализиран само за 12 месеца. Новите работни места са 17 с тенденцията да се увеличат до 30. Това е вторият завод на фирмата в града на липите, като общата численост на персонала вече е 180 души. "Ате Пласт" е един от водещите производители на полиетиленови фолиа у нас, като 80% от продукцията му е за износ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай