07:20 ч.

21.02.18

2 мин.

0

0

0

Вина от местни сортове се борят за награди на "Винария 2018"

от редактор |

Вина от местни сортове се борят за награди на "Винария 2018"

Предпочитанията са към свежия вкус, обявяват Златните ритони тази вечер


Над 10% от представените проби вина в международния конкурс „Винария 2018" са от местни сортове, съобщиха организаторите, цитирани от sinor.bg. За втора поредна година те се състезават за приза „Препоръчано вино от местен сорт". „Пробите, участващи на тазгодишния международен конкурс на вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки са изключително добри. Коренно различни са стиловете, представени от винарските изби, като ясно се отличават почерците на технолозите", коментира главният секретар на Националната лозаро-винарска камара /НЛВС/ Рада Виденова. „Все повече се увеличават избите, произвеждащи вина от местни сортове. Хубавото е, че селектирането и групирането на родни сортове тепърва ще се развива и ще дава резултати на нашите винопроизводители", посочи председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.


В комисията по оценяване на вината от местни сортове е английският дегустатор Пол Капуто, който за втора поредна година е член на журито. „За мен е по-интересно, макар и не толкова лесно, да дегустирам местни сортове вина, които са изключително елегантни", посочи Капуто. Той е на мнение, че вината, които са по-свежи и не са узрели, имат по-големи възможности за реализация на чуждестранните пазари. Английският дегустатор посочи още, че за разлика от предходната година, когато комисията е оценявала по-високо узрелите вина, тази година се открояват предпочитанията на енолозите към по-свежите вина. „Мавруд, гъмза, широка мелнишка лоза и техните купажи с международни сортове са изключително подходящи както за участие в световни конкурси, така и за чуждестранните пазари", коментира сръбският дегустатор Томислав Иванович, който е член на международното жури.


„Червените вина са най-добри през последните две години", категоричен бе един от дългогодишните членове на международната комисия - Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол". Според него от 30 г. насам толкова добри реколти на червени вина не е имало в страната. „С изключително високо качество са представените в конкурса „Винария 2018" проби на бели вина от сорта Совиньон блан", подчерта председателят на журито д-р Димитър Гайдарски.


Победителите в Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки ще станат ясни по време на „Нощта на Златния ритон", която по традиция се провежда в първия ден на изложението „Винария" – на 21 февруари 2018 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент