От днес набират проекти за 50 млн. евро за трактори

От днес набират проекти за 50 млн. евро за трактори | StandartNews.com

"От понеделник започва подаването на документи по извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш". Това заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев на среща със земеделски производители, след като участва в празника "Гроздобер - Южен Сакар" в Харманли.

Той припомни, че извънредният прием е до 12 септември и той е предвиден само за земеделска техника с бюджет 50 млн. евро. Крайният срок за приключване на проектите е 20 ноември. Зам.-министър Грудев призова земеделските стопани да бъдат активни при подаването на проектите. По отношение на ваучерите за гориво той коментира, че крайният срок за получаването им е 25 септември в общинските служби земеделие. По време на срещата зам.-министър Грудев заяви, че "тази година се очаква изключително добра реколта от над 250 000 т винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино". Той припомни, че за периода 2014-2018 г. парите, които са предвидени по лозаро-винарската програма, са 133 млн. евро. Пред земеделските производители зам.-министър Грудев коментира, че секторите плодове и зеленчуци, животновъдство и биоземеделие са приоритетни през този програмен период.

Това се вижда и от резултатите от приключилия прием по подмярка 4.1 от новата Програма, като проектите, които ще бъдат разгледани, са именно в тези сфери. Той уточни, че от тази година 15% от парите за директни плащания ще бъдат за обвързана подкрепа на приоритетните сектори. Например за миналата година плащанията на площ за плодове и зеленчуци са били между 30 и 45 лв. на дка, а за 2015 г. се очаква ставката да достигне близо 200 лв. на декар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай