Морето през септември по-евтино от Гърция

Морето през септември по-евтино от Гърция | StandartNews.com

Родните морски курорти отчитат силен сезон и вече се подготвят да предложат атрактивни оферти за септемврийска ваканция. Така те дават възможност за последни купонджийски дни по плажовете преди есента на българския турист. Очаква се хиляди нашенци да ес възползват от пакетите покрай двата дълги уикенда за 6 и 22 септември.

Оферти за по 60 лв. ол инклузив на ден ще предлагат в Приморско и Слънчев бряг

Българското море през септември ще бъде по-евтино от гръцкото. Това вече пресмятат хотелиери, които подготвят специални оферти за серията от по 4 почивни дни, които предстоят за 6 и 22 септември.
"Цените ще бъдат наполовина на гръцките, правим оферти за 60 лева ол инклузив на ден", обясни хотелиер от Приморско. Пакетите в Слънчев бряг и Несебър няма да бъдат по-високи. А офертите за Гърция през септември само за нощувка започват от 30 евро.
Цените от първи септември по родното Черноморие започват от 14.50 лв. човек/ден в 3-звездни хотели в Равда например и стигат до 22 лева за нощувка на Златни пясъци. В повечето цени е включена и закуска.
"Очакваме цените в курортите по Южното Черноморие през този сезон да паднат с повече от 10-12%, макар хотелиерите да са единни в мнението, че за разлика от зимните курорти, цените по морето са разумни и достъпни и няма нужда да ги смъкват повече", разказват от бизнеса. Поради ниската покупателна способност на българина, който е основният турист по Южното Черноморие, някои от хотелиерите изчисляват, че приходите им от туризъм това лято ще паднат наполовина. Въпреки това са готови да намалят цените, за да удължат сезона. Поради същата причина и в момента в Ахтопол например са смъкнали цените. Докато миналата година цената за двойна стая варираше от 55 до 75 лв., сега хотелите масово предлагат атрактивната цена от 46 лв. "Не сме песимисти и очакваме и този сезон да е добър", отговарят хотелиери, които и в момента успяват да напълнят сградите си.
Ол инклузив офертите през септември пък ще варират между 80 и 120 лева за 4-членно семейство на ден. "Офертата е повече от добра, тъй като в момента тези цени се предлагат за един човек, а само след 10 дни те ще важат за четирима", разкриват промоциите си хотелиери.
Атракционите - като джетове, аквапаркове и делтапланери, също ще намалят цените си. В момента тези забавления на морето варират между 50 и 150 лева, в зависимост от времетраенето и броя на туристите, които ползват услугата.
Планинските курорти също пускат преференциални цени за почивните дни покрай Съединението и Независимостта. Почивките в Пампорово, Банско и Боровец са с 30-40% отстъпка. Така за едно четиричленно семейство миниваканция в планината струва не повече от 100 лева на ден. В Сандански, Трявна, Велинград пък има и специални СПА оферти, които започват от 30 лева на ден.

Кръчмите се цакат с манджите на баба

Хората търсят готвени манджи вместо скара и гурме

Заведенията по морето се конкурират с евтини менюта, за да привлекат туристите, които не почиват с пакети "ол инклузив". За да не останат без клиенти, ресторантите се цакат с домашни манджи, които продават евтино. Най-натоварена е работата по обяд, обясниха от заведение на плажа в Созопол. Туристите, които почиват в града основно спят в квартири и семейни хотели и затова търсят и изгодно хапване, обясниха от бистрото. Най-търсени били домашните манджи, а не скарата и гурме кухнята. По обяд правим по няколко тави с домашна кухня и за тях се чака на опашка, обясниха от заведението. Причината е, че се наяждаш до насита с порция за 4-5 лева и няколко филии хляб. Супите също били сред най-търсения артикул, обясниха от ресторантчето. Капанчетата по морето, които предлагат евтино хапване и дребна риба, винаги са пълни. Оборотите обаче се формират от евтини ястия като цаца и пържени картофи. Сафрид, попчета и дори гръцка прясна риба, предпочитат гостите, обяснява собственик на ресторантче в Стария град. Порцията излиза по 7-10 лева, като най-често туристите пият с нея наливна бира за по 2-3 лева халбата, обясняват ресторантьори. Семействата с малки деца пък предпочитат да си приготвят сандвичи или плодове за плажа. Продавачите на царевица и пластмасови купички с грозде или портокали, излизат по 2-3 лв на плажа. Хит това лято отново са и палачинките край морето, които са евтин вариант за леко похапване. Цената им върви по 2,50 - 4 лв. за огромна палачинка с пълнеж. В големите курорти ресторантите имат повече трудности да се напълнят, поради факта, че повечето гости избират варианта за предплатена почивка от типа "всичко в цената". Пълнят се ресторанти, които предлагат програма като жива музика или караоке, обясняват собственици. Основно в курортите звучи фолк, народна, гръцка и сръбска музика.

Слънчакът пълен, връщат заявки до края на август

Слънчев бряг е пълен с туристи, хотелиери връщат заявки. „350 хиляди летовници има в най-големия ни морски курорт", пише вестник „Черноморски фар". Според експерти през това лято рекордите в Слънчев бряг падат един след друг. В момента курортът се пука по шевовете, като хотелите дори са принудени да връщат заявки. До края на август запълняемостта на базата е почти на 100 процента. Някои от по-малките хотели имат все още зелени графи в резервациите, но това се дължи най-вече на факта, че нямат необходимата категоризация.

Според последни изчисления на туроператори, в момента в курорта има над 350 хиляди туристи. Това е абсолютен рекорд в историята на региона. В това число не са включени почиващите в Несебър, както и тези в Свети Влас и на Елените. С тях цифрата ще доближи 400 хиляди души, колкото и всъщност е легловият капацитет на туристическата база. Търговията също върви в много високи темпове, а оборотите на търговските обекти са скочили значително в сравнение с миналата година. В същото време рекорд има и на консумацията на алкохол. През това лято до 10 август са консумирани над 100 тона от различните твърди питиета. Толкова са общите поръчки към различните доставчици до тази дата. Обемите на изпитата бира не могат да се уточнят, но и тук със сигурност има поставени рекорди, пише "Черноморски фар".

Според официалната статистика, туристите в Слънчев бряг са с 18 процента повече в сравнение с миналата година. Справката е на Министерството на туризма, като в усреднени стойности ръстът е 15 процента за цялото Черноморие.

Половината летовници обикалят гробници

Половината летовници по света обикалят крепости, гробници и културно-исторически атракции. 60% от туристите в света търсят културни атракции по време на ваканцията си. Тази тенденция ще се засилва, показват данни на Световната организация по туризъм, обясни Живко Табаков - съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова. По думите му летният сезон у нас върви успешно. "Надяваме се, че при добри атмосферни условия септември ще е по-успешен от май", каза Табаков. Той подчерта, че за да може браншът да запази кадрите, трябва да увеличи заплатите на персонала си.

Школските екскурзии с договор с туроператор

Ученическите екскурзии ще се организират задължително по договор между туроператорите и директорите на детски градини и училища. Проект на Наредба за детските и ученическите пътувания е публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на туризма. Целта е всяко подобно пътуване да бъде организирано професионално и да се проверят всички компоненти, свързани с него. Документът е разработен съвместно от министерствата на туризма и на образованието. В Наредбата са разписани отговорностите и задълженията на директорите и туроператорите. Настаняването на децата ще се извършва само в категоризирани обекти, а изхранването - само в заведения, регистрирани по реда на Закона за храните. За да бъде гарантирано качеството и произходът на храната при подобни пътувания, ще бъде уведомявана Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Запазва се изискването организираните детски пътувания с автобус да се извършват в светлата част на денонощието. Разписани са и правила за броя на персонала според големината на детските групи и възрастта им. Един възрастен трябва да има на всеки 5 до 7 деца от детските градини и в предучилищната възраст, един възрастен на всеки 10 до 15 ученици от 1 до 12 клас, пише в документа. За школските екскурзии в чужбина пък участниците задължително ще се застраховат от туроператора, а по време на пътуването трябва да има негов представител.

Рибата поскъпва поне 3 пъти от морето до чинията

В пъти поскъпва рибата, каквато и да е тя по пътя от морето до чинията на клиентите на заведения по Добруджанското Черноморие, показа проверка на "Стандарт". В последните 20 дни рибари в района на Шабла и нос Калиакра се радват на богат улов на сафрид, като матрапазите изкупуват улова на морските вълци за 4-5 лв. за килограм. На дребно обаче вкусната черноморска риба се търгува по 10 лв., а порция сафрид от 200 грама в заведение в Каварна и в Балчик е на цена от 15 лв. Най-скъпият деликатес, който може да се поръча е калкан. Порцията е 40 лева. Вносната ципура, която е средиземноморска риба, по кръчмите край морето се предлага за 13-15 лева за порция. В някои от заведенията може да се хапне лефер, но определено джобът на клиента не трябва да е "тънък", защото един лефер е 35 лв.
Най-голяма надценка обаче има при мидите. Килограм миди от Добруджанския район се изкупуват за по 2,50-3 лева, докато порция от 500 грама миди натюр се предлага за 6 лева.
Ако все пак иска човек да похапне риба и не е много претенциозен, по Добруджанското Черноморие има и малки кръчмички, които предлагат почти домашен уют, а и по-сносни цени. В местността Тузлата край Балчик е едно от местата, където може да се хапне прясна черноморска риба. Сред предложенията в менюто е заргана, като 200-грамовата порция е с цена от 10 лв. Срещу 8 лв. се предлага порция барбуна, известна още и като царската риба. Сладководните раци също са с цена от 8 лв. за порция от 200 грама. Порция карагьоз е 10 лв., а 200 грама цаца - 3,50 лв.

Продават тениски по пет лева и часовници - за 10

Тениски по пет лева, суитчъри по 15 лв. и шорти по 10 можете да си купите от сергиите в Слънчев бряг и другите големи курорти. Евтините стоки са на всеки тезгях, а цените понякога са дори по-изгодни от тези в столицата или големите градове. Основната част от стоките са имитации на световни марки. Размери и цветове от сериите се предлагат за всеки вкус. Часовниците вървят средно по 10 лева, а магнитите по лев-два. Заради ниската цена на дрехи, обувки и сувенири всичко се харчи като топъл хляб, смеят се продавачи. На централната алея в Слънчев бряг почти не можеш да се разминеш от хора вечер. При толкова народ е естествено да имаме много работа, обясниха продавачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай