Девойки и богове правят еликсира на траките

В Хасковските минерални бани възстановиха древен ритуал

Девойки и богове правят еликсира на траките | StandartNews.com

За превъзходното вино на траките се носят много легенди. Как точно се е правел еликсирът обаче, вече може да се види на живо.

Древният обичай възкръсна в Хасковските минерални бани. В края на септември м. г. с помощта на археолога Божидар Чапъров, историчката Валентина Чапърова и различни формации общината стана съорганизатор на двудневната атракция "Виното на Сабазий-Загрей".

Кърваво ритуално жертвоприношение, извършено от тракийския цар-жрец Спарато, предшества мачкането на гроздето в местността Шарапаните край с. Горно брястово. Смисълът на заклания овен е да се направи връзка между хората, живели по тези земи в миналото, и бъдещето, обясни жрецът. Затова призова за благоволението на бога Сабазий, който също присъства на ритуала. Според изтичането на кръвта върху скалите се правят гадания за бъдещето. Линиите от изтичащата кръв на жертвения овен показват, че Минерални бани скоро ще възвърне славата си на курорт от първа величина.

Преди ритуала обаче е набрано и гроздето от лозовите масиви. После салкъмите са изсипани от плетени съдове в шарапаните. Всички основни участници в събитието, облечени в дрехи от времето на траките, се включват в ритуалната възстановка под звуците на автентични музикални инструменти - тъпан, гъдулка, китара, звънци и чанове.

В местността Шарапаните свитата на тракийския цар-жрец Спараток, бога Сабазий, почитан и като Загрей, Дионис и Бакхус, придружени от химнотвореца Орфей и богочовека Евмолп, извършват ритуалните действия, свързани с плодородието и благоденствието. Царят разказва за богатствата в района, оставени от рода му - за крепостите, светилищата, шарапаните в селата Сърница и Ангел войвода. Според ритуала гроздето се изсипва в каменната шарапана, която преди това е почистена добре с вода и преметена с върбови клони. Върховният жрец, който е с червена роба, облива шарапаната със старо вино и благославя еликсира. После в каменното корито се пълнят и салкъмите. Нагазват девици, облечени в бяло. Момичетата изцеждат до последно сладкият сок от гроздовете, които мачкат с босите си нозе. Не след дълго сокът потича от чучур, издълбан в края на камъка. В древността гроздовият сок се е събирал в мехове и бил отнасян в пещери на хладно, докато стане вино, разказва Божидар Чапаров. Когато се мачка гроздето, в шарапаната се пускат и билки, за да е по-уханно после виното.

Съпрузите Чапърови искат да възстановят древния ритуал на траките и в Маджарово. Идеята вече е реализирана два пъти през годините. За първи път Чапъров е показал ритуала заедно със своите ученици от археологическия кръжок преди повече от 30 години. Тогава обаче мачкането на гроздето е било инсценирано с подръчни средства. През 2011 година край първомайското село Буково семейството прави новата възстановка, която минава с голям успех сред местните хора и желаещите да се посветят в ритуала. Идеята на археолозите да покажат това и в Източните Родопи тръгва, след като откриват в местност край Маджарово три шарапани.

"Търсим подкрепа, за да направим и тук нещо, с което да се раздвижи региона", казва Валентина. Двамата със съпруга й Божидар работят в околностите на Маджарово от 1982 година. Те са траколози и едни от най-упоритите изследователи у нас на скалните ниши и гробници, които в Маджаровско са в изобилие. Това ги довежда първоначално в този район. Маджаровският край обаче ги примамва завинаги и вече 20 години семейството се връща при всяка възможност и за работа, и за почивка край пенливата река Арда. "Сигурно в някой друг живот сме били родени тук", казва семейството.

През времето на изследователския си труд те са открили около 100 шарапани на територията на България. Най-много от тях - 27, са намерени южно от Първомайско. Една от трите в Маджарово е открита на най-високото място досега - на 700 метра надморска височина.

Идеята е каменното корито за вино да бъде преместено на по-ниско място, за да стане достъпно за повече хора. След като тази стъпка стане факт, ще се пристъпи и към възстановката. Важното е обаче тайнството за правене на вино да бъде изпълнено по време на Дионисиевите празници, което ще рече на една от трите дати - 21 март, 21 юни или 21 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай