БНБ прати надзорници в КТБ (ОБЗОР)

БНБ прати надзорници в КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Търси се купувач, руската ВТБ готова за преговори

БНБ затвори Корпоративна търговска банка. Решението бе взето от управителния съвет на БНБ, след като в 11,40 часа бе получено писмо-уведомление от ръководството на КТБ, че ликвидността е изчерпана и трезорът преустановява разплащанията, както и всички банкови операции. От сутринта пред централния офис на КТБ на столичния площад "Гарибалди" се виеха опашки от вложители, които бързаха да си изтеглят парите. Някои от тях хванаха последния влак, като нареждаха преводи от сметките си към други банки. Към 11 часа разплащанията спряха.

"За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на интересите на клиентите, а също така и за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ под прекия надзор на Централната банка", се казва в съобщението на КТБ.

На това основание БНБ постави КТБ под специален надзор, съобщиха малко по-късно от централната банка. Управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че драстично са се увеличили тегленията от КТБ от понеделник (16 юни), като са изтеглени огромни суми, но без да посочи размера им. Парите се насочват към другите търговски банки, каза Искров. Няколко пъти гуверньорът подчерта, че КТБ не е фалирала и вложителите да бъдат спокойни, тъй като веднага е приложен Законът за защита правата на вложителите.

Искров обаче призна, че фирмите ще изпитат известни затруднения, тъй като няма да могат да оперират с парите по сметките си. Постъпленията по тях обаче също ще бъдат пренасочвани към други трезори. "Целта е да се оздрави и санира банката, ако трябва да се намали капиталът и да се търси купувач", обясни шефът на БНБ. Решението е влязло веднага в сила, но е задължително действието му да продължава три месеца, обясни подуправителят Димитър Костов. Според него може и след няколко дни, седмица или месец нещата да се оправят и висшите банкери да снемат режима на специален надзор.

Иван Искров не се ангажира да каже има ли и колко са лошите кредити в КТБ, дали са раздавани заеми в особено големи размери на вътрешни фирми и какви са тези 19 кредита, за които се говори в сигнала за прокуратурата. Той обясни, че това е работата на квесторите и те трябва да отговорят на тези въпроси до 3 месеца. Те ще направят и експертната оценка на кредитния портфейл, за да може да се търсят сериозни потенциални купувачи.
"Междувременно от миноритарния собственик на КТБ - московската Външнотърговска банка (ВТБ), бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ". Това бе съобщено още сутринта в прессъобщение. Руската банка, известна още като банката на Путин, държи 9,9% от акциите на КТБ.

Големите акционери без право на глас

Шефовете на БНБ лишиха за три месеца от право на глас основните акционери на КТБ - "Бромак" (50,66%), зад който стои главният изпълнителен директор Цветан Василев и "Бългериън Акуизишън Къмпани" (35,5%) със седалище в Люксембург. Третият голям акционер - ВТБ, не попада под тази санкция, защото притежава 9,9%.

Решението на БНБ определя специалният надзор да продължи три месеца. През това време под ръководството на двамата квестори - Христина Стамова и Славяна Данаилова, които на практика са действителните шефове от вчера, трябва да се направи пълна оценка на финансовото състояние на КТБ. "Това ще стане вероятно с помощта на някоя авторитетна външна одиторска фирма, за да няма спекулации", подчерта Искров. Отнемат се всички права на членовете на управителния и на надзорния съвети на банката. На практика банката се изключва от платежната система на страната. В същото време квесторите следят да не се осъществяват банкови операции, с изключение на някои точно определени. За три месеца се спира изпълнението на всички задължения на КТБ. Дейността на банката се ограничава, като й се забранява изпълнението на всички дейности, включени в лиценза за банкова дейност.

Депозити до 196 хил. лева са гарантирани

Всички депозити в родната банкова система са гарантирани в размер до 196 хил. лева от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Суми не се изплащат само ако банката е загубила лиценза си с решение на БНБ, което не е валидно в случая с КТБ. В срок до 20 дни от датата на решението фондът започва да изплаща сумите на пострадалите депозанти. Ако има някакви изключителни обстоятелства, то срокът може да бъде удължен с не повече от 10 дни. 7 работни дни преди започване на изплащанията управителният съвет на фонда трябва да оповести в поне два национални ежедневника кога и от къде хората могат да получат сумите си. При влог в чуждестранна валута на вложителя се изплаща левовата равностойност на сумата по курс на БНБ, засечен от първия ден на стартиралото изплащане.

Кабинетът подкрепя централната банка

По повод високия обществен интерес, свързан със състоянието на КТБ и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и оздравяване на КТБ. Това се казва в съобщение на Министерски съвет.
При необходимост правителството ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими действия и ресурси, се казва още в съобщението.

Да не се поддаваме на провокации

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система. Считаме, че е в интерес на всички български граждани да запазим спокойствие и да не се поддаваме на провокации. Убедени сме, че ако някой си е позволил да злоупотреби с парите на българските вложители, ще понесе пълната отговорност за това, както и всички виновни за тази ситуация. Уверени сме в капацитета на БНБ да защити българските граждани.

Процедурата ще успокои хората

Левон Хампарцумян, шеф на Асоциацията на банките в България

Процедурите, предприети от БНБ, са ясно разписани в закона. Те би трябвало да успокоят вложителите и клиентите на банката, които очевидно са под напрежение. Това се прави, за да се предотврати по-голяма беля от гледна точка на състоянието на банката и дефакто означава, че репутацията и техническите възможности на БНБ застават зад КТБ.

Слуховете създават хаос

Виолина Маринова, зам.-шеф на АББ

Решението на БНБ да поеме под специален надзор КТБ за три месеца ще повлияе положително на банковия сектор. Слуховете за КТБ създават хаос и напрежение, а при новата ситуация сега ще се изясни истината. Напрежението е предпоставка да настъпи паника, а който прави внушенията, трябва да си понесе отговорността. КТБ не е фалирала, просто БНБ поема временно контрола.

Междувременно хората трябва да са спокойни.

Икономисти: По-скоро да се намери нов собственик

Най-важният въпрос сега е да се намери нов собственик на КТБ, коментира Георги Ангелов от "Отворено общество". Според него намирането на нов инвеститор трябва да стане максимално бързо, за да не се блокират парите на вложителите. Икономистът се надява, че БНБ още през уикенда ще намери инвеститор, така че банката бързо да започне разплащания и банкови операции. Другият възможен вариант, според Ангелов, е намирането на инвеститор да се случи в рамките на няколко седмици. Според Ангелов голяма част от парите в КТБ на големите вложители са били изтеглени по електронен път чрез междубанкови разплащания, така че към тях има ликвидност, което не поставя в риск банковата система. Логиката е да се търси нов инвеститор, заяви и Лъчезар Богданов, икономист в Industry Watch. Той уточни, че щом банката е заявила затруднения с ликвидността, трябва някой друг акционер, който да осигури свеж ресурс за възстановяване на разплащанията. "Това е нормалната логика при ликвидни затруднения", каза икономистът.

Енергийното министерство няма сметки там

Във връзка с предприетите действия на БНБ за поставянето под специален надзор на Корпоративна търговска банка Министерството на икономиката и енергетиката информира, че дружествата, за които то отговаря, функционират стабилно и в нормален порядък. Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и тези дружества, както и за изпълнение на текущите им финансови задължения към партньори и контрагенти.
Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на МИЕ и държавните дружества няма да бъде нарушено.

МИЕ не разполага със сметки в КТБ.

Фондовата борса падна с 3,72%

Масирани разпродажби на акции на Българска фондова борса последваха новината, че БНБ поема контрола над КТБ. Към 13,30 часа основният борсов индекс SOFIX се срина с цели 8%. Търговията с акциите на КТБ беше спряна. Последната сделка беше в 10,10 часа при цена 78,05 лв. на акция. Още в четвъртък обаче акциите на КТБ паднаха с 10%. Малко по-късно през деня от Комисията за финансов надзор забраниха търговията с акции на КТБ до 25 юни включително. Мярката се налага с цел защита на инвеститорите, успокояване и стабилизиране на пазара, заявиха от КФН. Използваме случая да заявим, че няма финансови и икономически причини за негативни очаквания за развитието на българския капиталов пазар, заявиха от КФН.

Оборотът на регулирания пазар на фондовата борса вчера достигна 4,58 млн. лв. Цените на 64 от търгуваните акции вървяха надолу. В ранния следобед обаче борсовите индекси започнаха да наваксват част от загубите си. Така търговията завърши със спад на SOFIX само с 3,72%.

Какво ще се случи на БФБ ще бъде функция на това какви мерки ще се вземат. Централната банка разполага с капиталов буфер от около 5 млрд. лв. Важно е БНБ да заеме твърда позиция, т.е. инвеститорите да разбират, че ще използва целия инструментариум, с който разполага, каза Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. "Ако са налице индикации за успокоение, разпродажбите ще бъдат преустановени. Но трябва да дойдат ясни сигнали, че въпросът няма да се задълбочи", заяви той. "Сделки има. Хората са готови да купуват, защото се надяват, че ситуацията ще се нормализира. Ако спрат да купуват, това означава, че не търсят печалби, което е по-притеснително", каза Пенев.

Вложителите да не се страхуват за парите си

Иван Искров, управител на БНБ

По никакъв начин няма да коментирам други институции извън институцията Българска народна банка и Корпоративна търговска банка. Затова моля да не ми задавате въпроси, свързани с други институции. Тук е целият управителен съвет на централната банка без Цветан Гунев, който ползва отпуск до приключване на процесуалните действия срещу него. В изключително добра и тясна комуникация сме още от началото на този конфликт с правителството в лицето на премиера Пламен Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов.

По ред причини в последните дни започна да се говори много за КТБ и за един от нейните ключови акционери, което предизвика тегления от банката от понеделник (16 юни, б. р.). Това наложи в сряда (18 юни, б. р.) БНБ да излезе с официално прессъобщение заедно с асоциацията на банките, с което да се опитаме да успокоим обществеността. Призовахме всички отговорни обществено-политически и медийни фактори да бъдат изключително внимателни, когато се говори за банки. Още от същия ден тегленията намаляха и вероятно нямаше да се стигне до днешната пресконференция, ако не се беше появила въпросната анонимка, с която всички сте добре запознати, и обратно на призива ни за отговорност, включително и една национална медия, без да се обърне към централната банка, без да има потвърждение включително и от прокуратурата, че, видите ли, има обвинения срещу подуправителя Цветан Гунев, което се пазело в тайна. Винаги съм казвал, че е много важно, когато говорим за банки, да сме много внимателни и използвам тази пресконференция чрез вас и вашите редактори да кажа - нека да не си бутаме къщата, без да има никаква необходимост от това. Много държави, много централни банки завиждат на състоянието на българския банков сектор. И сами да си обърнем лодката, ще излезе, че сме абсолютно неподготвени и не знаем какво правим.

Искам да привлека вашето внимание върху много важни акценти, тъй като вие сте ни най-голямата подкрепа в обществото в този момент и чрез вас пледираме към всички анализатори и коментатори. Нека да бъдем много отговорни, както и съответните обществено-политически фактори в държавата. Обръщам внимание, че КТБ не е фалирала, тъй като БНБ действа бързо и решително именно за да се избегне фалит. Така че вложителите в тази банка не трябва да се притесняват. Няма никакъв смисъл да се продължава да се нагнетява общественото напрежение. Не е било необходимо вложителите да ходят да си теглят парите.

Нашият банков сектор няма взаимовръзки, типични за Западна Европа, така че КТБ по никакъв начин не влияе на другите търговски банки в страната. Защото какви ли не коментари се явяваха през всичките тези години. Внимавайте с продавачите на страх, нека не си създаваме сами проблеми, от които никой няма нужда. Някой си позволи да коментира валутния борд. Няма никакво отношение състоянието на КТБ към борда. Бордът е начинът, по който функционира централната банка - фиксиране на лева, покриването с валутни резерви и т. н. Нека да не се спекулира с тези неща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай