Сглобяваме електрически камиончета край Пловдив

Сглобяваме електрически камиончета край Пловдив | StandartNews.com

Китайска компания заедно с партньори от България и Люксембург започва да сглобява мини електрически камиони в „Тракия икономическа зона" (ТИЗ) край Пловдив. До 6 месеца се надяваме първият камион да е готов, заяви Питър Уанг, изпълнителен директор на „Сентро аутомотив груп" на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. За 3 години компанията планира да инвестира над 10 млн. евро в предприятието и да наеме на работа 150 висококвалифицирани български служители.

Целта ни е да превърнем този завод в център за региона не само за сглобяване, но и за производство на части и за поддръжка на електрическите камиони, подчерта Питър Уанг.

Българската държава оказва пълно съдействие на инвеститори, които създават продукт с висока добавена стойност, увери от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов.

Цената за сглобяването и пласирането на пазара на товарните електромобили е доста привлекателна за инвеститорите, посочи от своя страна Жилбер Жост, председател на люксембургската фирма „Севек имобилити" – партньор на китайската компания – производител.

Проучване сред български спедиторски фирми вече са проявили интерес към придобиването на такъв тип транспорт. „Няма да е необходимо камиончетата да бъдат купувани", подчерта Жост. Самото превозно средство не е важно – важна е технологията, която се крие зад него – приложенията, мобилната комуникация, цялостната поддръжка на камиона, обясни Жост. В Европа ние не продаваме камиони – продаваме решения, логистична концепция, посочи той.

Именно новата технология и поддръжката на камионите са основната част от услугите, които компанията предлага. Идеята е нова за нашия пазар, коментира инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг" и основател на ТИЗ.

След срещата министърът на икономиката Емил Караниколов подкара на паркинга пред министерството прототипа на електрическото камионче "Метро". На практика то е мултифункционална платформа, която може да превозва до 500 кг обикновени стоки или замразени храни. Камионът може да се зарежда директно от електрическата мрежа, не е необходима специална станция", обясни докато се возеше до министъра Питър Уанг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай