Малкият бизнес залага на сандвичи, кръчми и дрехи

Малкият бизнес залага на сандвичи, кръчми и дрехи | StandartNews.com

52 гадателки дават касови бележки на клиентите си

Дребният бизнес залага на будки за сандвичи, кръчми и магазини за дрехи. Това са най-разпространените търговски обекти в страната, сочат данните на НАП за броя на свързаните с приходната агенция касови апарати. 427 532 е общият брой на касовите апарати. Най-много са обектите за продажба на разнородни хранителни стоки - 43 955. Тук влизат освен кварталните бакалии и будките за продажба на сандвичи, дюнери, сладолед, царевица и т.н. Отделно са месарските магазини (1962 броя), фурните (1962 броя), както и магазините за цигари и алкохол (4772 броя) и за плодове и зеленчуци (7059 броя). Любопитно е, че питейните заведения (21 744 броя) са близо два пъти повече от ресторантите в страната (11 912 броя). Това че българинът може да пие и без мезе се потвърждава и от факта, че дискотеките (624 броя) са повече от пицариите (592 броя).

52 гадателки и ясновидки дават касови бележки на клиентите си. В края на миналата година броят на врачките, които отчитат оборота си, беше 46. Явно все повече доходи излизат на свето. Сериозен ръст от над 20% от началото на годината има на свързаните с НАП касови апарати на циркове, панаири, увеселителни паркове, ботанически градини и зоопаркове като общият им брой вече е 279. С над 13% се увеличават и сватбените магазини, като те достигат 177. Броят им обаче все още остава доста по-малък отколкото на погребалните агенции, които от началото на годината се увеличават със 7% и вече са 605.

Охранители и чистачи с ръст на оборотите

Сериозен ръст на оборотите между 7 и 15% отчитат фирмите за охрана, почистване и юридически услуги. Това показват данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината. Увеличение на оборотите има и в транспорта - с 13,4 на сто на годишна база и с 1,7% спрямо първите три месеца на 2014 г. При водния транспорт обаче, където оборотът се срива с 43,8% на годишна база. Рекламната дейност също отбелязва спад от 10,4%, след като през първите три месеца имаше ръст от 6,2 на сто на годишна база. От началото на тази година се задълбочава свиването на оборотите в далекосъобщенията. В тази графа оборотите се свиват с 8,1% през второто тримесечие спрямо същия период на 2013 г. За първото тримесечие понижението е от 5,9 на сто на годишна база. Възможно е причина за това да е поевтиняването на услугите на телекомите, но друга причина може да е ограничаването на потреблението от страна на клиентите на мобилните оператори.

Отварят нови кина и библиотеки

Сериозен ръст от над 10% се отчита при кината, театрите и концертните зали, вързани към данъчните. Общият им брой достигат 393. Явно все повече се търсят забавления в сферата на културата, тъй като библиотеките, музеите и галериите се увеличават с 6% до 463 броя. Обектите за хазарт и залагания също нарастват - с 9% до 722 броя. Сред най-разпространените търговски обекти в страната са фризьорските и козметичните салони - 11 480 броя, които от началото на годината нарастват с над 7%. Значителен е и броят на местата за настаняване на туристи (хотели), които дават касови бележки - 4827. За сравнение легалните бензиностанции в страната са по-малко - 4104 броя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай