КРИБ в Перник подкрепя златодобива в Трънско

КРИБ в Перник подкрепя златодобива в Трънско | StandartNews.com

Регионална организация в Перник на най-голямото сдружение на работодателите - КРИБ, подкрепя инвестиционното намерение за златодобив в Трънско. Това беше подчертано на годишното отчетно-изборно събрание на организацията. "КРИБ категорично застава зад дъщерната фирма на „Асарел медет" – „Евромакс Сървисиз", която иска концесия за добив на златни и сребърни руди в Трън и която ще инвестира в района 250 млн. евро", обяви Георги Милев, който беше преизбран за председател на сдружението. Той аргументира подкрепата на организацията с предстоящото създаване на голям брой работни места, както и със създаването на работа за пернишкия бизнес. Инвестицията тотално ще раздвижи западналия Трънски край, убеден е Милев. По думите му провеждането на референдум за златодобива в община Трън би било противоконституционно, тъй като само държавата може да се разпорежда с подземните богатства на страната.
В момента в КРИБ-Перник членуват 45 фирми, а при учредяването му бяха 25, подчерта Георги Милев и поясни, че желаещите да се включат в бизнес обединението са много, но възприетите критерии за повече открити работни места и почтеност към държавата и местната власт налагат ограничения. Досега искахме политиците да не ни пречат, сега искаме да ни помагат, посочи той и допълни, че преждевременната оставка на второто правителство на Бойко Борисов и последвалите пет месеца са коствали много на бизнеса и сега се наваксват.
Сдружението на пернишкия бизнес иска съдействие от държавата с мерки срещу фалшивите болнични листове. За 2016 г. броят на изплатените от фирмите отпуски по болест е с 2/3 по-голям от този за предходната година, коментира Милев. Големият брой болнични листа ни кара да мислим, че при издаването им има нещо нередно, а това ощетява както работодателите, така и НОИ, заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай