12:05 ч.

07.04.15

2 мин.

9766

0

0

Какво обеща държавата на бизнеса (обобщение)

от Васил ШУШКОВ |

Какво обеща държавата на бизнеса (обобщение)
Снимка: Стоян Йотов, Виктор Леви

"Зелената" добавка в цената на тока за износ ще бъде възстановена. Така ще се върне конкурентноспособността на българския бизнес, стана ясно по време на първата дискусия на в-к "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика".


Тя бе премахната от кабинета "Орешарски" и намали цената на тока за износ, от което всъщност се възползваха държавите около нас, които купуваха от нас електричество на цена, която е по-ниска от тази за българския бизнес. Още днес министрите на икономиката и на енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова ще постигнат съгласие за промените, обеща на бизнеса премиерът Бойко Борисов.


Министър Петкова обеща и намаляване на такса "дълг към обществото" в цената на тока за бизнеса.


Министър-председателят, заедно с министъра на финансите Владислав Горанов, дадоха думата си, че държавата ще продължава да се бори така ударно с контрабандата. Финансите номер 1 припомни, че само за първите 100 дни от началото на тази година приходите в бюджета са с почти един милиард лева повече в сравнение със същия период на миналата година. И дори има излишък в хазната в размер на 250 млн. лв. - нещо невиждано за последните пет години.


От думите на финансовия министър стана ясно, че още днес Българската банка за развитие ще вземе решение за пускането на облигационни емисии в размер до 300 милиона евро в рамките на две години 2015 и 2016 г. "Линията е свързана с падежирането на старите емисии и желанието за растеж", обясни шефът на ББР Ангел Геков. В дейността на банката е и финансирането на иновации, обясни той. И посочи, че има организирана 150-милионна линия към банките, в която иновациите са една от възможностите. "Набираме още оферти. До края на месеца ще станат достъпни", каза още Геков.


От думите на министъра на транспорта Ивайло Московски стана ясно, че ще се търси възможност за либерализация на режима на пътните разрешителни за превозвачите ни към Турция. Тъй като те вече са почти свършили за първата част на годината, Московски ще изиска разрешителните за второто полугодие да се прехвърлят към първото.


Министърът на икономиката Божидар Лукарски обеща да се разгледа искането на бизнеса индустриалните зони да са с достъп до мрежите за ток и газ. Той посочи още, че търговските аташета, които са нефункционални, ще бъдат съкратени и ще бъдат назначени там, където бизнесът има интерес.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент