Борисов: Полагаме огромни усилия в борбата със сивия сектор

Кадър: Фейсбук

Борисов: Полагаме огромни усилия в борбата със сивия сектор | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов обяви Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за победител в категорията "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" в конкурса за наградите "Икономика на светло" за 2017 г., връчени снощи от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Премиерът честити на победителите и на всички номинирани. Никой не може двете асоциациите да ги обяви за близки на правителството, изтъкна премиерът и се позова на графиките на АИКБ за изсветляването на икономиката, според които делът на сивата икономика за миналата година е достигнал 25 на сто, спрямо по-големите й равнища по време на мандата на БСП.

Само за два месеца и половина служебно правителство - 120 млн. по-малко в Митниците, допълни Борисов и заяви, че тази графика е вярна, ако това правителство е на власт. Когато някой се прави на по-почтен от папата, да погледне графиките, допълни той. Премиерът подчерта, че ще бъде спазен ангажиментът контрабандата на цигари да падне от 34 на сто на под 6 процента. Полагаме огромни усилия и в борбата със сивия сектор, и в борбата с жълти новини, допълни той.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев каза по време на церемонията, че колкото е по-голяма икономиката на светло, толкова повече са приходите в бюджета, честните правила за бизнеса и честната конкуренция. Затова ограничаването на сивата икономика е сред приоритетите на асоциацията, допълни той и изтъкна, че по изчисления на работодателската организация за миналата година сивият сектор в страната е 25 на сто. По думите на Велев изсветляването на икономиката е в корелация с политическата и финансовата стабилност в страната. Велев обаче посочи, че "агресивният административен ръст на минималния осигурителен доход и на минималната заплата не е ясно колко води до увеличаване на доходите, но със сигурност води до увеличаване на сивия сектор".

Вицепремиерът Валери Симеонов получи наградата в категория "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" в качеството му на председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество за своя принос при изготвянето на промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Вицепремиерът подчерта активната роля на юридическите отдели на отделните министерства при работата по проектозакона и добави, че тази награда трябва да бъде споделена с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай