Бизнесът вече пише програми за професионално образование

Бизнесът вече пише програми за професионално образование | StandartNews.com

Още сега могат да бъдат сключвани публично-частни партньорства между училища, бизнес и общини, така че професионалните гимназии да обучават кадри по заявки на бизнеса. Това съобщи зам.-министърът на образованието Костадин Костадинов на третата поредна дискусия "Да! На българската икономика", организирана от "Стандарт", КРИБ, Камара на строителите в партньорство с вестниците "Преса" и "Строител".

Дискусията за публично-частните партньорства при изграждането на пътна инфраструктура и подготовка на кадри се проведе в Стара Загора. На нея стана ясно, че бизнесът вече участва в писането на новите програми за професионалното образование. В новата структура на МОН от утре ще съществува и дирекция "Професионално образование". Проф. Костадинов заяви също, че се подготвят промени кадрите да са минали задължително през практиката като един магистър няма да може да завършва без да е имал 100 дни в индустрията.

Строителният бранш вече е готов да вземе в свои ръце подготовката на кадрите.  "Трейс груп холд" е готов да поеме и финансира част от практическото обучение на учениците в две професионални гимназии. Нужни са ни около 20 000 технически ръководители, които да влязат в практиката и към момента не сме в състояние да ги подготвим, затова строителният бизнес трябва да влезе в средното образование, заяви председателят на Съвета на директорите на "Трейс груп холд" проф. Николай Михайлов.

По отношение на пътната инфраструктура пък министър Лиляна Павлова направи презентация за новостите в тази област. Тя съобщи, че поставят камери за средна скорост на магистралите. Обеща и създаване на механизми за публично-частно партньорство под формата на общ фонд с ОП "Транспорт", който ще отпуска средства на принципа на финансовия инженеринг. Проф. Николай Михайлов предложи 6 инфраструктурни проекта, които са икономически ефективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай