Reuters: България се обяви срещу "Северен поток 2"

Reuters: България се обяви срещу "Северен поток 2" | StandartNews.com

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия се оказаха в противоречие с интересите на 10 държави от Европейския съюз, сред които и България, пише Reuters. 

Въпросните европейски държави се обявиха против разширяването на така наречения "Северен поток 2" , които минава през Балтийско море. Те поискаха дебат по въпроса и среща на лидерите на ЕС.

В писмо до ЕК десетте страни казват, че това е против интересите на ЕС и рискува допълнително да дестабилизира Украйна, основната транзитираща държава за руски газ към Европа.

Още през септември група европейските компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода до Германия, заобикаляйки Украйна.

В сряда пък "Газпром" съобщи, че спира доставките на газ за Украйна. От своя страна Киев обясни, че може да намери по-евтина доставка от друго място.

Писмото от четвъртък е подписано от България, Чехия, Естония, Гърция Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Това са всичките бивши комунистически държави в ЕС плюс Гърция, която е директно зависима от преноса на газ през Украйна, Румъния и България.

"Позицията на Европейската комисия по "Северен поток 2" също ще е повлияе върху начина, по който се възприема общата политика за външни отношения и сигурност на ЕС сред основните ни съюзници и традиционни партньори", се казва в текста.

"Съхраняването на транспортните трасета през Украйна е от стратегически интерес на ЕС като цяло и то не само в перспективата на енергийната сигурност, но като подсилване стабилността на Източна Европа."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай