18:30 ч.

01.12.17

2 мин.

0

0

0

Отстраниха кандидат за ЧЕЗ от пазара на ток

от редактор |

Отстраниха кандидат за ЧЕЗ от пазара на ток

"Фючър Енерджи" ООД, който се спряга за купувач на активите на ЧЕЗ в България, беше отстранен от пазара на ток, научи "Стандарт".


В ЕСО ЕАД (Електроенергиен системен оператор) e постъпило писмо от "Фючър Енерджи" ООД, с което дружеството само е поискало да бъде отстранено незабавно от пазара на електрическа енергия в страната.


Като мотиви за това искане са посочени невъзможност да осигурява електрическа енергия за своите клиенти, прекратяване на договори с ключови доставчици и натрупване на огромни небаланси в балансиращата група, научи "Стандарт" от свои източници. Във връзка с това постъпило искане ЕСО отстрани "Фючър Енерджи" ООД от пазара на електрическа енергия считана от 0:00 ч. на 2 декември 2017 г.


Според чешки медии, българският търговец на електроенергия "Фючър Енерджи" в консорциум с индийска компания е предпочетен за купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България. Според твърденията на изданието Hospodarske Noviny българско-индийският консорциум е предложил 8 млрд. чешки крони или 312 млн. евро за активите на ЧЕЗ в България (без ТЕЦ "Варна" който беше продаден отделно) - електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЧЕЗ у нас, соларна електроцентрала и такава на биомаса, както и търговец на ток. За купувач на придобитата от ЧЕЗ през 2006 г. за 206 млн. евро ТЕЦ-Варна е избрана фирмата "Сигда" на бившия транспортен министър Данаил Папазов. От ЧЕЗ няма официална информация за избран купувач за останалите активи на компанията в България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент