OMV пуска свой газ по "Южен поток"

OMV пуска свой газ по "Южен поток" | StandartNews.com

В стремежа си да спаси проекта "Южен поток", "Газпром" се е съгласил австрийската компания OMV да си доставя собствен газ по бъдещия тръбопровод, предаде Ройтерс, като се позова на източници, участващи в преговорите между двете компании.

Това е първият път, когато руският газов гигант позволява на друга компания да използва неговата магистрала. Австрийската компания OMV и "Газпром" подписаха на 29 април меморандум, според който газопроводът "Южен поток" ще достигне и до Австрия и хранилището Баумгартен, каквито бяха и първоначалните намерения на Русия. OMV планира да използва "Южен поток" за доставки на газ от румънското черноморско находище "Домино 1", което разработва съвместно с американската "ЕксънМобил" и в което са установени значителни запаси на природен газ.

"OMV иска да получи достъп до "Южен поток" за доставки на собствен газ от Черно море в Европа, а "Южен поток" е необходимо да предостави достъп на трети страни, за да съответства на правилата на ЕС", е заявил в сряда пред Ройтерс съветник, който работи и с двете компании. Капацитетът на "Южен поток" няма да е запълнен, а доколкото обемът на доставките на OMV от Черно море ще са малко повече от 10% от пропускателната способност на газопровода, в него ще има достатъчно място за газа на OMV.

Компанията планира към 2020 г. да добива от "Домино 1" достатъчно газ, за да удовлетвори 70% от годишните потребности на Австрия и доставката на горивото по "Южен поток" би било най-евтиният и достъпен вариант.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви миналата седмица, че не е разтревожен от плановете руският газопровод да стига до Австрия, макар че ЕК е изразила някои възражения пред Виена. "Газопроводът не е проблем за мен. Ние не искаме да го блокираме, но също така не е наш приоритет", каза еврокомисарят по енергетиката пред австрийския в. "Дер Щандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай