Светослав Гаврийски е Банкер на 2013 г.

Цветан Василев взе приз за ефективна политика и устойчиво присъствие на пазара

Светослав Гаврийски е Банкер на 2013 г. | StandartNews.com

София. Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на Алианцбанк България, стана Банкер на годината за 2013 г. Призът се дава за постигане на растеж в условията на криза и за съхраненото доверие на клиентите. За 21-ви пореден път в. "Банкеръ" раздаде на специална церемония традиционните годишни награди по повод предстоящия Ден на банкера - 6 декември.

За пореден път с отличие е и Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка - за ефективна политика и устойчиво присъствие на пазара. Награда беше връчена и на Антоан Тусен, главeн изпълнителен директор на Sociate Generale Експресбанк за съхранената стабилност на финансовите резултати на ръководената от него институция. Посочено бе, че през годината банката не загуби клиенти, не ограничи кредитирането, а акционерите й запазиха доверието си в мениджмънта. Колективна награда взе и Управителният съвет на БНБ - за успешната сделка с печатницата на БНБ, в която беше защитен и националният интерес.
Най-добър мениджър на управляващо дружество за 2013 г. е Михаил Атанасов, председател на УС и изпълнителен директор на "Райфайзен асет мениджмънт". Отличието за инвестиционен посредник е за Радослава Масларска, председател на СД на "ЕЛАНА трейдинг". Главният изпълнителен директор на Първа финансово брокерска къща Неделчо Неделчев получи награда за консултирането на сделката за покупка на Юнионбанк от ПИБ.

Трезорите спечелиха 511 млн.

511,4 млн. лв. е печалбата на банковата система за първите десет месеца на годината, сочат данните на Българска народна банка. Само за октомври печалбата на банките е 45 млн. лв. 4/5 от положителния финансов резултат за десетте месеца на годината, или 80 процента от него, се дължи на петте големи банки от първа група - ДСК, УниКредит Булбанк, ОББ, Корпоративна и Първа инвестиционна банка. Общата им печалба за периода е 414,6 млн. лв. Почти няма ръст при кредитирането, което не е новина в последните месеци. Намаляват експозициите на дребно, спад се отчита и при потребителското кредитиране. Спестяванията отчитат пренебрежимо малък ръст в сравнение с предходния месец, като традиционно по-активни са домакинствата. Така депозитите на домакинствата чупят поредния рекорд и вече надхвърлят 38 млрд. лв. Трезорите остават високоликвидни, т.е. пълни са с пари, като коефициентът им на ликвидност е 25,25%. В сравнение с предходния месец се отчита спад на активите в банковата система със 119 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай