22:00 ч.

11.08.13

5 мин.

10065

2

0

Мездра на опашка за работа в "Леденика"

от Райна ТОШЕВА |

Мездра на опашка за работа в "Леденика"

Валят молби за назначения, разчитат Гришата да наеме 200 души


Порталът на бирената фабрика "Леденика" в Мездра отново е широко отворен. Бивши работници трескаво подават молби за назначение. Признават, че още помнят горчилката от забавените заплати и принудителните отпуски по време на агонията на завода, който хлопна врати окончателно преди 1,5 г. Новината, че захарният бос Гриша Ганчев е купил горчивото пиво, което е с 50-годишна история на пазара, обаче върна надеждите, че инсталациите ще тръгнат. И че работа ще има.Първи на опашката за "Леденика" са строители и шлосери, които се надяват да бъдат наети за ремонтите. Сред тях са дюлгери и от врачанските села, които кризата изхвърли на борсата. "Все още правим огледи на цеховете и на този етап не е ясно какъв ще е бюджетът по възстановяване на предприятието", съобщи главният инженер Георги Нанов. Специалистът има 16 г. стаж в бирената фабрика, но напуснал потъващия кораб две години, преди той да акостира на дъното. Тогава бил технически мениджър и познава завода като пръстите на ръцете си. Сега е доволен, че няма разпродадено и разграбено имущество. Но не е убеден, че тиражираните в медиите инвестиции от 10 милиона лева, които ще вложи новият собственик "Литекс комерс", са реални, тъй като такива сметки още не са правени. Със сигурност според него предприятието трябва да придобие европейски вид, като се почне от покрива, изолациите и пребоядисването. Ще се ремонтират основно всички съоръжения и най-вероятно


ще се купи нова поточна линия


Георги Нанов разкри, че молби за назначаване подават и оператори на машините.
Дружеството на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев купи фалиралата пивоварна в железничарския град, която беше собственост на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. На портала все още има скръбна вест за смъртта му през март 2011 г., както и некролог на съпругата му Ева, която почина през следващото лято. Стойността на сделката е 13 млн. лева. Новите работни места вероятно ще са около 200.
Кметът на Мездра Иван Аспарухов разкри, че е помогнал сделката да се случи. Участвал е в разговорите в икономическото министерство и с банките. "След като почина Михов, предприятието се срина", припомня Аспарухов. Според него обаче се вдигнал излишно много шум по отношение на загубите и задълженията към персонала. Той бил на категоричната позиция институциите да работят за оздравяването на завода, а не в обратна посока - за фалита му. "Тогава бях упрекван, че не съм защитил работниците, които протестираха за заплатите си, но се стигна дотам, че те 1,5 г. са на улицата", подчерта Аспарухов. Той призна, че въпреки различните политически и икономически влияния, които са се отразили зле на пивоварната, той винаги е бил спокоен за нея. "Предприятието е лесно възстановимо, на инвеститора няма да му коства кой знае какви усилия", смята градоначалникът. Едно от най-ценните предимства е, че


ще ползва самостоятелен водоизточник


с отлични качества, а общината ще се погрижи за инфраструктурата. Така постъпваме с всеки инвеститор, заяви Аспарухов. Разговорите му с "Литекс комерс" били по посока възстановяването да се случи по-бързо. Стигнало се до прогнозата, че за няколко месеца заводът ще бъде рестартиран и пивото с марката "Леденика" още през февруари следващата година ще бъде на пазара. Според Иван Аспарухов схемата по възраждането на пивоварната трябва да се мултиплицира в цялата страна, защото много промишлени активи стоят замразени в банките.
Мездра има опит и с още едно емблематично за града предприятие - текстилното "Сънитекс". След златните години на сатенените му тъкани за спално бельо на световния пазар и то фалира. "Помолих банките да не разпродават активите, сега заводът има нов собственик, който го възстановява от 4 месеца и скоро тъканите с марката "Мездра текс" ще се появят в магазините", убеден е управникът. По думите му с тези две предприятие се връща славата на индустриалната зона в 10-хилядния град.


 


Ерата на Мишо Бирата свърши с 9 млн. борч


Имат 40 г. история, взели ноу-хау от чешкия "Пилзен"


Пивоварната в Мездра пуснала първите количества бира през декември 1964 г. след преустройство на спиртоварната в града. Фабриката е била национален първенец, а след основна реконструкция и модернизация в края на 80-те достигнала капацитет 45 милиона литра бира годишно. Открили цех за бутилиране и във Видин и внедрили нови технологии - тип "пилзенски". През 1997 г. работническо-мениджърското дружество от акционери на завода спечелило в конкуренция с израелска фирма обявения търг от Агенцията за приватизация за продажба на 75% от капитала. Цената на раздържавяването била $5 млн., които трябвало да се изплатят за 10 г. Инвестирани били 5 млн. германски марки в нови съоръжения на белгийската фирма "Мюра", нова чешка варка и машини за миене на бутилки. Запазили се работните места - 328. През 1999 г. заводът произвел 55 млн. литра пиво и бил на трето място в страната с 6% пазарен дял. Асортиментът се обогатил със светло пиво "Пилз" по лиценз на чешката "Пилзен" и плодова с аромат на ябълка по лиценз на белгийската "Биаско". 2001 г. обаче дружеството започнало със загуба от 150 000 лева и $3 млн., неизплатени по приватизационната сделка. Затова се предприело сливане с "Варненско пиво", като в новообразувания холдинг запазило своята структура и марката "Леденика".
Горчивите дни за мездренското пиво започнаха след акцията на Агенция "Митници" под кодовото название "Совите" в края на 2009 г. Тогава бяха задържани 122 000 л бира без платен акциз, а през март 2010 г. фабриката се прости с лиценза си. През есента на същата година го възстанови, но финансовите проблеми на дружеството се задълбочиха. Официалният собственик на компанията тогава бе "Булбрю" АД, в което акционер с 99% е офшорката "Мелавсул инвестмънтс лимитид". Михаил Михов формално се водеше само консултант на компанията. През януари 2011 г. в медиите изтекоха записани разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и Бойко Борисов. По-късно лидерът на ГЕРБ обясни, че наредил да се спре акцията, защото бил помолен от тогавашния президент Георги Първанов.
2 месеца след това Михов бе открит мъртъв в стая на хотел "РИУ Ризорт Правец". Според медицинската експертиза е починал от инфаркт. А през юли т.г. разследването за скандалните записи с Бирата бе възобновено.
Пивоварната в Мездра не работи от март 2012 г., а според финансовия отчет е натрупала задължения за близо 9 млн. лв. През миналата година "Леденика ММ" има приходи от продажби за над 600 000 лв., като завършва годината със загуба от над 1,5 млн. лв. Част от предприятието е заложено, а впоследствие банка изкупува дълга. Тъкмо от нея "Литекс комерс" преди дни купува пивоварната.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Do Kanadeca · 14:28 · 13.08.2013
Да заработи като при Бай Тошо ли? Само тогава ли бихте се върнали? Я по-добре Стой си Стойчо в Канада, майната и на България
КАНАДЕЦА · 05:19 · 12.08.2013
ЕХ АКО ИМА НЯКОЙ ДА КУПИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА И ДА ЗАРАБОТИ КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ СИГУРНО ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ ОБРАТНО!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент