Дянков: Ще пляскаме руснаците

Исканията на "Атомстройекспорт" за 1 млрд.лв са смешни, отсече вицепремиерът

Дянков: Ще пляскаме руснаците | StandartNews.com

Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляскаме.

Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод исканата от "Атомстройекспорт" наустойка от 1 млрд. евро заради отказа ни да строим АЕЦ"Белене".

Дянков определи тези искания като смешни и посочи, че руската компания е губила доста дела в Европа. "Ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас. Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс", каза вицепремиерът.

"Самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", категоричен е Дянков.

Според Дянков сегашната ситуация с "Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации. "Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат", допърни той, цитиран от БГНЕС.

Относно бюджета за 2013 година финансист №1 потвърди, че ще има вдигане на доходите в три направления - скок на учителските заплати, минимална работна заплата от 310 лв. и увеличение на пенсиите. "Извън тези неща в следващия бюджет няма да има пари за други сфери, освен ако те не могат да намерят с по-добра ефективност някакви резерви", обясни Дянков.

"Досега винаги са ме упреквали, че съм твърде стиснат като финансов министър, сега е малко смешно същите хора да ме упрекват, че това е предизборен ход. Дават се пари за доходи, когато си видял, че финансовата дисциплина вече е строга и се поддържа с времето. Ние в момента сме само една от трите държави в Европа с балансиран бюджет и е време за доходи. Какво се говори не е толкова важно, важно е какво ще се гласува в парламента", заяви министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай