АЕЦ губи стотици хиляди на ден

АЕЦ губи стотици хиляди на ден | StandartNews.com

Враца. АЕЦ "Козлодуй" трупа огромни загуби заради незаконното ограничаване на мощностите й от тази зима, обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Точно 880 хиляди лева се губят, ако един 1000-мегаватов реактор не работи 24 часа, уточни той. И в момента V блок е натоварен с 50 процента от капацитета си, а VI - със 70. "Ако продължават така да ни тормозят, нещата още повече ще се влошат", прогнозира атомният шеф.

По тази причина централата няма да може да изпълни инвестиционната си програма за тази година, която е 200 милиона лева, без да тегли кредит. Собствените й ресурси няма да стигнат, а НЕК продължава да й дължи над 360 милиона лева. При това положение не е ясно кога VI блок ще спре за ремонт. По програма това трябва да се случи в края на септември. Но дотогава горивото в него няма да е свършило и едва ли ще бъдат набавени необходимите средства.

По повод изявлението на министър Стойнев, че ремонтите в енергетиката се правят само на хартия, Николов подчерта: "Това в атомната централа няма как да се случи, защото ремонтите се контролират от Агенцията за ядрено регулиране и всички документи се изпращат в международната агенция. За всеки от двата хилядника има програма за профилактика и подмяна на оборудване, която се изпълнява по време на кампаниите. Тази пролет обаче е направен компромис, който не е свързан с безопасността. Заради обжалване на процедура пред КЗК част от ремонтите на V блок не са извършени, а са отложени за следващата кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай