19:20 ч.

07.10.17

2 мин.

0

6

0

Синдикатите: Без данък за минималната заплата

от редактор |

Синдикатите: Без данък за минималната заплата

Хората на минимална заплата да не плащат данък върху доходите си още от догодина, предлагат синдикатите, обяви БНТ. Оттам настояват също така за увеличение на трудовото възнаграждение особено в сферите на културата, образованието и здравеопазването с минимум 13 на сто. Колко би струвало това на бюджета и в кои градове се наблюдава масово повишаване на заплатите вижте в следващия репортаж.


Близо 2 млрд. лева допълнително биха били необходими на бюджета, за да се увеличат заплатите в държавния сектор и да отпадне облагането на минималните доходи, изчислиха синдикатите. Те са внесли своите предложения при финансовия министър Владислав Горанов.


Очакваме следващата или по-следващата седмица да има среща с него, за да видим каква част от нашите искания могат да бъдат реализирани, защото това отново казвам, не е искане дайте ни пари, защото сме бедни, а просто дайте достатъчно средства, за да можем да задържим хората защото трябва да свършат работа за бизнеса и за гражданите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров


От синдикатите отново предлагат въвеждане на минимална работна заплата от 700 лева за висшисти, които работят по специалността си.


КНСБ и КТ Подкрепа са изчислили колко би струвало на държавата отпадането на данъците върху минималната работна заплата - 800 млн. лева. Допълнително ще са необходими и още 920 млн. лева за увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 13 на сто.


Важно е да чуе в момента правителството, че нашата организация иска средно увеличение на доходите с около 920 млн. това е около 13% ръст на разходите за персонал, за да може тези доходи малко да се приближат към пазарните, допълни Димитров.


Синдикатите са анкетирали близо 19 000 души за техните доходи. С по-високи заплати през 2017-та са 70% от тях. Повече от половината работят в бюджетния сектор. Най-големи са увеличенията на доходите в Стара Загора, Бургас и Плевен. Изследването категорично е показало, че масовото усещане на хората е, че доходите им са ниски. Най-много работещи в стачна готовност има в Шумен, Разград и Плевен, където на протестират са склонни над 90% от анкетираните.


От финансовото министерство коментираха пред БНТ, че в момента събират предложения на бизнеса и синдикатите за следващия бюджет, чийто проект се очаква да бъде представен в края на месеца.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

бирника · 11:04 · 08.10.2017
Рекордни печалби в производство,търговия,банков сектор и т.н Увеличение на заплати в Европа тук неееееее
Потребител · 07:15 · 08.10.2017
За да е по-лесно на държавата нека отпаднат данъците само от страна на работника. Така прихода ще падне само с 40 процента , работници на минимална заплата ще я взимат в пълен размер, а за работодателите няма да има промяна
Потребител · 00:41 · 08.10.2017
Тоя боклук показа как можеш да станеш милионер в си дикатите.А е прост ама много.Но това е избрал народа български
Потребител · 19:43 · 07.10.2017
вместо да искат пари защо не кажат как да се увеличи производителноста на труда
Потребител · 22:53 · 07.10.2017
@Потребител ПРЕЗЕРВАТИВ ПЪЛЕН. ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ РАБОТЯТ ПО 12 ЧАСА. ЗА 12 ЧАСА АКО РАБОТОДАТЕЛЯ НЕ МОЖЕ ДА СИ ВЗЕМЕ НУЖНОТО ОТ ТЯХ ОЗНАЧАВА ЧЕ Е ИЛИ МНОГО АЛЧЕН ИЛИ ГЛУПАВ И НЕ МОЖЕ ДА ОРГАНИЗИРА РАБОТНИЯТ ДЕН
опетков · 23:47 · 07.10.2017
@Потребител Тук се говори за увеличение на заплатите на чиновниците от бюджета, от тях производителност не се иска.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент