Десятък само за нови депозити

Закон със задна дата нарушава Конституцията, каза Георги Марков

Десятък само за нови депозити | StandartNews.com

София. Данък върху лихвите от депозитите може да бъде въведен само за бъдещите влогове на хората от началото на 2013 г., но лихвите на заварените стари договори не трябва да се облагат, тъй като това би нарушило конституционни права. Това каза бившият конституционен съдия Георги Марков пред "Дарик" по повод проекта за облагане на доходите от лихви.

Според внесения в парламента текст данък ще се плаща и върху лихви по депозити от настоящата година, ако имат падеж през 2013 г. Георги Марков заяви, че очаква от държавния глава Росен Плевнелиев да наложи вето, ако тази промяна стане факт.

Въпросът ще бъде уточнен, каза за "Стандарт" зам.-шефът на бюджетната комисия към парламента Димитър Главчев (ГЕРБ). Не може с обратна сила да се въвеждат данъци, обясни той. От друга страна, обаче лихвата се облага при изплащане на сумата. Според Георги Марков обаче, ако е възникнала необходимост от въвеждането на този данък, това може да стане от 1 януари, но само в рамките на конституцията.

"Никакви причини - финансови, икономически, социални, не могат да противоречат на основния закон", каза бившият конституционен съдия. Според Марков данък върху лихвите ще бъде конституционен само за бъдещите влогове, но не и за заварените. От БТПП също се обявиха против новия данък. Ако се облагат лихвите по вловете, хората трябва да ползват данъчно облекчение, като приспадат от годишната данъчна основа платените през годината лихви по кредити, гласи становище на БТПП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай